Stanovništvo Međimurja u strahu pred valom nasilja, peticijom traže ponovno otvaranje policijske postaje u Kotoribi

Nakon napada na djelatnika kafića u Kotoribi u Međimurskoj županiji, na društvenim mrežama pokrenuta je peticija za ponovno otvaranje policijske postaje u Kotoribi.

– U zadnje vrijeme upoznati ste s nemilim događajima koji su zadesili naš kraj od strane romske nacionalne manjine. Nemoćni smo protiv njihovog terora nad većinskim stanovništvom. Nema kraja krađama, nasilju nad starijima, osoblju u lokalima, prodavačicama, djeci na cesti, školi… Ljudi se u našoj maloj sredini osjećaju nesigurno i izigrano! Smatramo da bi ponovnom uspostavom rada PP Kotoribe ipak bili malo zaštićeniji od takvih napada – piše u peticiji čiji pokretači traže 24-satno policijsko dežurstvo, prenosi Večernji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prošle je godine poslušao apele iz Međimurja i osigurao dolazak 27 novih policajaca u Policijsku upravu međimursku nakon prosvjeda mještana u Čakovcu nazvanog “Želim normalan život”. Saborska zastupnica Božica Makar (HNS) od ministra Božinovića zatražila pak je ovih dana pojačanje u policijskoj postaji Ludbreg u Varaždinskoj županiji. Na sam Badnjak u kuću njezine 82-godišnje majke upali su razbojnici, opljačkali je i isprebijali.

– Od strane policije je utvrđeno da se i ovdje radi o pripadnicima romske nacionalne manjine koji su se nedavno doselili i imaju evidentirano niz kaznenih i prekršajnih djela. Ne želim generalizirati i reći da je romska nacionalna manjina problematična, ali na žalost, velik dio pojedinaca jest – rekla je Makar.

Kaže da ne dijeli ljude po nacionalnoj osnovi, boji kože i opredjeljenju, no da treba poštivati zakone koji vrijede za sve, bez obzira radi li se o Hrvatima ili pripadnicima nacionalne manjine. – Došlo je do toga da se naši mještani više ne usude izlaziti na ulice i da nisu sigurni u svojim domovima – istaknula je. Njezin kolega zastupnik Veljko Kajtazi uzvratio je da se zakoni moraju primjenjivati i poštovati, ali “neće dozvoliti da se proziva cijela romska zajednica i generalizira”, te da počinitelji imaju ime i prezime, piše Večernji.

Facebook Komentari