Kinezi grad od 9 milijuna stanovnika stavili u karantenu, koliko je Hrvatska spremna na dolazak opasnog virusa

Tajanstveni korona virus doslovno „kosi” Kineze u gradu Wuhanu. Do sinoć je umrlo 17 ljudi, a zaraženo je preko 500. Svjetska zdravstvena organizacija danas bi trebala donijeti odluku hoće li proglasiti izvanredno stanje u cijelom svijetu.

Ako WHO u četvrtak proglasi pojavu tog virusa prijetnjom međunarodnih razmjera to će biti tek šesti puta u posljednjem desetljeću da je ta organizacija proglasila međunarodno izvanredno stanje.

– Situacija je potencijalno dramatična. Zasad nema mjesta nekoj većoj panici, ali činjenica jest da smo se susreli s jednim novim virusom, rekao je u Studiju 4 doc. dr. sc. Marko Kutleša dr. med., pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.

Bilo je samo pitanje kada će se to dogoditi i zabrinjava što virus postaje sve efikasniji u širenju, u početku se sa životinja prenosio na ljude, pa se ustanovilo da se prenosi i s čovjeka na čovjeka i da će se moći sve efikasnije prenositi, rekao je Kutleša.

– To je jedan veliki alarm da budemo oprezni što dalje raditi, ističe Kutleša.

Što se tiče Hrvatske, dodaje Kutleša, mi se na razini klinike pokušavamo organizirati u uvjetima koji nisu baš najbolji da ako se dogodi takav pacijent da se ne bi epidemija proširila.

Kutleša je objasnio kako je po sada dostupnim informacijama smrtnost od virusa oko 10 posto.

Što je sve rekao u videu OVDJE

Kinezi zbog opasnog virusa stavljaju grad od 9 milijuna ljudi u karantenu

Facebook Komentari