Bivši ravnatelj USKOK-a: Izlizanim frazama politika prikriva vlastitu jalovost

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer bio je gost Novog dana. Komentirao je posljednje slučajeve koji su šokirali Hrvatsku, poput splitskog slučaja trostrukog ubojstva.

Ističe da je policiji teško u ovim individualnim slučajevima spriječiti počinitelja.

“Politika s izlizanom frazom ‘neka institucije rade svoj posao’ na neki način pokušava prikriti vlastitu odgovornost i jalovost da konačno krene djelotvorno otklanjati uzroke u društvu koje generiraju ove svinjarije”, rekao je.

Govoriti o posebnoj uspješnosti u ovom slučaju, kao što se policija pohvalila, po njemu baš nije uputno. Smatra da se nemaju razloga hvaliti da su brzo uhitili počinitelja jer se Filip Zavadlav nije ni skrivao nakon ubojstva.

Kaže da treba pametno, temeljito i ustrajno stvarati sustav koji će pratiti i djelotvorno pokušavati suzbijati kažnjive radnje, a ne reagirati od tragedije do tragedije.

Za situaciju oko specijalne policije i slučaja iznude kaže da se takve stvari mogu izbjeći rigoroznim odabirom djelatnika specijalne policije i uz to ih strogo kontrolirati, a isto bi primijenio i na djelatnike u pravosudnom sustavu.

Ističe i da je MUP veliki sustav pa nije neobično da se u toliko žita nađe i kukolja zbog čega je dobro da i mediji pozorno prate rad institucija.

“U demokratskom sustavu ne možeš oduzeti pravo građanima da prosvjeduju, čak i ako se intimno s njima ne slažeš”, komentirao je najavljeni prosvjed u Splitu zbog slučaja Filipa Zavadlava. Dodaje i da građani imaju pravo poručiti politici da nisu zadovoljni. Kaže da se i u puno uređenijim država također prosvjeduje i to nasilno što u Hrvatskoj za sada nije slučaj.

Za blage presude u slučajevima obiteljskog nasilja kaže kako je potrebno izvršiti analize u svakom pojedinačnom predmetu i onda dalje sugerirati da se kaznena politika mijenja.

I za DORH kaže da moraju procijeniti jesu li predložili odgovarajuće kazne, a sudbena vlast definirati kaznenu politiku u tom segmentu kriminaliteta. Dodaje i da se kazne moraju individualizirati.

Za slučaj župana Alojza Tomaševića kaže da je jednostavno predugo da se taj postupak vodi dvije godine u prvom stupnju i da bi se takvi slučajevi morali brže dovršavati.

Komentirao je i slučaj “svečana loža”. Smatra da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić morao dostojanstveno i mirno napustii ložu u kojoj je bio Milan Bandić i na taj način poslati poruku javnosti. “Možda bi izazvao ljutnju predsjednika Vlade, ali imao bi punu podršku javnosti”, rekao je i dodao kako ne smatra da će zajedničko sjedenje u loži utjecati na postupak koji se vodi protiv Milana Bandića.

Facebook Komentari