Vidovnjakinja Vera Čudina za Hrvatsku danas: Kako će se Milanović odnositi prema drugim zemljama; Što će raditi Kolinda; Promjena odnosa s Rusijom; Utjecaj na izbor borbenih zrakoplova, smjene u MORH-u; Izbori u HDZ-u, sudbina Plenkovića; Vatreni na EP-u i doček; Turistička sezona…..

Vera Čudina, vizionarka i književnica, za Hrvatsku danas predvidjela je što će se događati u Hrvatskoj u 2020. godini.

Zoran Milanović pobijedio je na predsjedničkim izborima, kako će se to odraziti u ovoj godini na odnose sa Slovenijom, Srbijom i BiH?

Prema Sloveniji, Srbiji i BiH, novi predsjednik Zoran Milanović biti će vrlo prijateljski raspoložen, uz ponudu pregovora i dogovora, ali s vrlo čvrstim stavom, da se ni na koji način ne naruši integritet i suverenitet RH. Iako ga čeka težak put, jer mu mnogi neće biti naklonjeni, ipak će uspjeti u svom naumu. Znat će podvući crtu na vrlo elegantan način, ako se s bilo čije strane pojavi prijeteća retorika.

Novi predsjednik se žestoko obrušio na sjeverne susjede, Viktora Orbana nazivao je pogrdnim imenima, negativno je ocijenio i inicijativu Tri mora, te uspravnicu Baltik-Jadran. Kako će se njegovi stavovi odraziti na odnose sa srednjom Europom, hoće li njegovi stavovi utjecati na dolazak turista iz tih tradicionalno sklonih zemalja Hrvatskoj?

Bez obzira na žestoko obrušavanje i negativno ocjenjivanje inicijative Tri mora i uspravnicu Baltik – Jadran, odnosi predsjednika Milanovića sa srednjom Europom na kraju će zadovoljiti sve strane, te postići konsenzus, a dolazak turista tradicionalno sklonih našoj zemlji se povećava. Odnos Viktora Orbana i Milanovića zbog obostrane koristi sporazumno se usklađuje. Na kraju krajeva: politički korektno.

Milanović je i protivnik Donalda Trumpa, kako će se njegov odnos odraziti na odnos Hrvatske i SAD-a, što će novi predsjednik RH učiniti po pitanju odnosa s Rusijom?

Relaciju Milanović -Trump nazvat ću vrlo znakovitom, jer Milanović nije protivnik Donalda Trumpa, nego načina na koji dotični gospodin vodi politiku, ističući iznimnost jednog naroda nad svim ostalim narodima, pa će nastojati pod svaku cijenu promijeniti od ranije prihvaćenu obvezu slanja naših hrvatskih obrambenih snaga na ratom zahvaćena područja (mirovne misije, Afganistan, …). Smatra da su izmjene moguće, što će na kraju i postići.

A što se tiče relacije RH i Rusija, odnosno Milanović –Putin, očekuju nas velika iznenađenja, gdje će Milanović prepoznati prednosti ruske politike, pojačati bilateralne odnose na međudržavnoj razini, što će rezultirati podizanjem hrvatske ekonomije, industrije … Zapravo, Zoran Milanović neće hodati po rubu, naginjući samo jednoj strani, nego će dati prednost onome koji ponudi bolje opcije za život hrvatskih građana. Također će nas iznenaditi do sada neotkrivenom vještinom političke strpljivosti i mudrosti.

Predsjednik RH odgovoran je i za tajne službe, njegov bivši suradnik Slavko Linić optužio ga je za zloporabu službi iz vremena kad je bio premijer. U kampanji je spominjao i bivšeg šefa SOA-e, te isticao sukob početkom mandata sada bivše Predsjednice RH. Kako će se Milanović odnositi prema tajnim službama, hoće li ih pokušati koristiti za svoje ili interese bliskih mu skupina društva?

Ono što se događalo za vrijeme predizborne kampanje i njegova mandata kao premijera, ne znači nastavak pogrešaka, već upravo suprotno: što je bilo, ne ponovilo se. Prema tajnim službama Milanović će se odnositi bez ikakvog pokušaja da ih koristi za svoje ili za interese bliskih mu skupina društva.

Vladimir Šeks javno je obznanio kako zapravo o političkim događanjima odlučuju razni gremiji, koji su u pozadini. Ako će na Milanovića utjecati pozadinski gremiji, koji su to i hoće li uspjeti u svojim namjerama?

Nikakvi gremiji neće utjecati na odluke Milanovića, a ponajmanje pozadinski, pa namjere gremija unaprijed padaju u vodu. Nijedno savjetovanje neće uzeti „zdravo za gotovo“. Za njega je razmjena mišljenja nužna, ali prije konačne odluke itekako će sva mišljenja staviti na razmatranje, uzeti najbolje i spojiti sa svojim mišljenjem, pa tek nakon dobre prosudbe reći zadnju riječ. Naravno da će uvažiti mišljenja stručnih suradnika koja neće imati nijednu naznaku ”zle namjere”, ali gremiji sigurno neće odlučivati o narednim političkim događanjima.

Hrvatska predsjeda Vijećem EU, hoće li novi predsjednik imati tu kakvu ulogu?

U predsjedanju RH Vijećem EU, novi predsjednik imati će ulogu, nenametljivu, tek toliko da korigira ako nešto izmakne kontroli.

Zoran Milanović novi je zapovjednik Hrvatske vojske. Ove godine na redu je nabavka borbenih zrakoplova. Hoće li Milanović utjecati na taj izbor i kako? Hoće li biti smjena u MORH-u?

Na nabavku borbenih zrakoplova, Milanović će imati utjecaja na izbor te ih nabaviti po najpovoljnijoj cijenu i u vrlo dobrom stanju.
Smjena u MORH-u će biti, na vrlo primjeren način.

Nakon gubitka predsjedničkih izbora u HDZ-u je zakuhalo, sve miriše na unutarstranačke izbore. Hoće li Andrej Plenković preživjeti ovu godinu na čelu HDZ-a? Tko bi mogao biti glavni konkurent za čelno mjesto?

Vrlo lako bi se ove godine mogli dogoditi unutarstranački izbori, jer će se još više zakuhati već ionako uzavrela atmosfera.

Gospodin Plenković mogao bi otići ranije od predviđenog, a glavni konkurent za čelno mjesto HDZ-a upravo je onaj o kojem se najviše piše na poznatim portalima od dana proglašenja novog predsjednika.

Izborna je godina i parlamentarni izbori će biti održani. Kada bi se po Vašoj predikciji izbori mogli održati? Kakvi će biti rezultati i raspodjela u Saboru? Hoće li doći do formiranja Vlade u 2020. godini i kakvu će tu ulogu igrati Zoran Milanović, a kakvu gremiji?

Velika je mogućnost da se parlamentarni izbori održe prije vremena. Raspodjela i rezultati u Saboru ove će godine biti svima dobrodošli. Doći će i do formiranja nove Vlade, gdje će Milanović sugestivno konkurirati gremijima.

Hoće li Plenković odgovarati za slučaj oko Grupe Borg politički ili pravno?

Gospodin Plenković neće odgovarati ni politički niti pravno za slučaj oko Grupe Borg.

Hrvatska ekonomija ovisi o turizmu? Kakva će ove godine biti turistička sezona?

Odlična turistička sezona. Prelazimo limit.

Ove godine je i EP u nogometu. Što možemo očekivati od Vatrenih u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu? Hoće li opet biti pun Zagreb na dočeku? Tko će biti europski prvak?

Na EP u nogometu Vatreni će visoko dogurati. Doček sličan, ali ne toliko virtuozan. Tko će biti europski prvak u nogometu ove godine preskočiti ću s razlogom, zbog uviđavnosti prema sportskim kladionicama.

Migrantska kriza je i dalje pred vratima, što će se događati u 2020. godini?

I dalje će se nastaviti migrantska kriza, ali ipak u manjim oblicima. Čak predviđam da će se mnogi iseljeni Hrvati vratiti u svoju domovinu.

I dalje je veliki broj blokiranih u Hrvatskoj, što će biti s tim ljudima ove godine, hoće li se pronaći rješenje? Što će biti sa slučajem kredita u CHF-u, hoće li biti proglašeni ništetnima? Hoće li sve biti prepušteno sporom pravosuđu ili će se tražiti zakonsko rješenje?

Blokirani u ovoj godini i dalje ostaju blokirani. Sve će to nalikovati na polu- rješenja. Slučaj kredita u CHF-u neće biti proglašeni ništetnima. Prije će biti prepušteno pravosuđu, nego pronalasku odgovarajućeg zakonskog rješenja.

S čime će se baviti bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović?

Gospođu Kolindu Grabar Kitarović najviše osjećam u diplomatskim sferama.

Evo kako je Vera Čudina predvidjela 2019. godinu:

Vera Čudina za Hrvatsku danas predviđa što nas čeka u 2019.: Iznenađenje na EU parlamentarnim i predsjedničkim izborima, turbulencije s istočnim susjedima, pravosudni epilog Grupe Borg, val iseljavanja, eskalacija migrantske krize…

A kako 2018. godinu:

Vidovnjakinja Vera Čudina za Hrvatsku danas: Hoće li Plenkovićeva vlada preživjeti, kako će se riješiti Agrokor, spor sa Slovenijom i hoće li prestati iseljavanje

Facebook Komentari