Demografska analiza na velikom uzorku izlaznih anketa: Koliko je glasača HDZ-a zapravo zaokružilo Škoru

Koji su to birači koji bi mogli odlučiti ishod drugog kruga predsjedničkih izbora? Dnevnik Nove TV analizirao je demografske podatke birača.

Prvi krug utrke za Pantovčak je gotov, a borbu za poziciju predsjednika nastavljaju Zoran Milanović s osvojenih 29,5 posto glasova, i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je osvojila 26,6 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Milanović je u Samoboru u ponedjeljak popodne već nastavio kampanju novim skupom. Poručio je da ne želi veće ovlasti te da će od aktualne predsjednice biti bolji i trenutnim predsjedničkim ovlastima.

Vodstvo HDZ-a oko 20:30 zvaršilo je sastanak na kojem su postavljali strategiju za pobjedu svoje kandidatkinje u drugom krugu.

Dnevnik Nove TV analizirao je strukture birača koji bi itekako mogli utjecati na konačan rezultat, ali i taktiku “zavođenja” koju će primijeniti Milanović i Grabar- Kitarović.

Analiza je napravljena na temelju izlaznih anketa koje su se i jučer pokazale točnim. Mladima do 30 godina prvi izbor bio je Miroslav Škoro. Za njega je glasalo 31,89 posto. Za Kolindu Grabar-Kitarović glasalo je 17,17 posto mladih do 30 godina, a za Milanovića 15,81 posto.

Da biraju samo birači stariji od 60 godina, pobijedio bi Zoran Milanović. Za njega je glasalo 40,52 posto ljudi. Kolinda Grabar-Kitarović dobila je gotovo 30 posto, slijedi je Škoro s 19,82 posto.

Biračima s osnovnom školom prvi izbor je Grabar-Kitarović, zatim Škoro pa Milanović.

Oni s visokim obrazovanjem biraju Milanovića pa Škoru, a onda Kolindu Grabar-Kitarović.

Među HDZ-ovim biračkim tijelom sa 63 posto vodi Grabar-Kitarović, slijedi je Škoro s više od četvrtine glasova. Milanovićevih glasača među HDZ-ovim biračima je 3,06 posto.

Kod SDP-ovaca situacija je puno jasnija. Za Milanovića glasalo je 77 posto, za Škoru 6,36, a Grabar-Kitarović među njima ima 1,75 posto.

MOST-ovci su obećali Škori potporu i većina njegovih birača glasala je za Škoru.

Milan Bandić dao je potporu predsjednici i skupljao je za nju potpise, no na kraju je većina njegovih birača glasala za Škoru, njih gotovo 37 posto, a samo 18 posto za predsjednicu.

Kod birača Živog zida Miroslav Škoro dobio je 24,90 posto. Kod ostalih birača prvi je izbor Škoro. Ima 38,76 posto.

Kandidati u drugom krugu znaju da mogu računati na birače koje su u nedjelju doveli do birališta i koji su zaokružili njihova imena, no to im neće biti dovoljno.

Za Milanovića je glasalo 562.779 birača, a za Grabar-Kitarović 507.627 ljudi. Da se dobiju izbori potrebno je otprilike milijun birača.

Predsjednica u ovom trenutku ima nešto više od 500.000 glasova, što je 150.000 glasova manje nego prije pet godina, iako je na izbore izašlo 100.000 ljudi više. Ona će se uglavnom boriti za birače Miroslava Škore. Škorini birači u ovom trenutku nemaju svojeg kandidata, a njih je puno, 465.000. Predsjednica će morati uvjeriti te birače, koji su glasujući za Škoru, htjeli rušiti nju, da je sada dobro glasati za predsjednicu, piše dnevnik.hr.

Desnih birača je preko 469.000.

Protestnih birača, populističkih, centrističkih i lijevih je 341.526. Njih i desnie, a zajedno ih je preko 800 tisuća i Kolinda Grabar-Kitarovć i Zoran Milanović trebaju uvjeriti da izađu na birališta pa da budu njihovi glasači.

Milanović vodi u gradovima

Milanović je najveću potporu dobio uglavnom u županijama gdje je SDP na vlasti ili u bili partneri.To su Istra, Primorsko-goranska županija, Grad Zagreb i cijela središnja Hrvatska, osim Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kod Kolinde Grabar-Kitarović također nema iznenađenja, to su uglavnom mjesta i županije gdje HDZ vlada: Sisačko-moslavačka županija, Karlovačka i županije prema jugu.

Škoro je dobio 4 slavonske županije, ali i Bjelovarsko-bilogorsku. Borba za drugi mandat za HDZ bit će borba za Slavoniju i za Grad Zagreb.

Milanović je osvojio većinu gradova sjedišta županija. Od četiri velika grada, on je osvojio tri. Predsjednica je osvojila tri gradska središta: Dubrovnik, Šibenik i Gospić. Škoro je osvojio Osijek i još nekoliko gradova po Slavoniji.

Za drugi krug najveća bitka vodit će se u Slavoniji i Zagrebu. Zoran Milanović ako želi biti predsjednik, mora imati dvostruko više glasova u Zagrebu da nadoknadi ono što će Kolinda Grabar-Kitarović dobiti u Slavoniji i Dalmaciji.

Share This Article