Korupcija s vama! Korumpirano jutro voljena nacijo!

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Korumpirano jutro voljena nacijo! Budi zahvalna na Juričanu jer bez njega opet bi plakala, u očima ti vidim to. Kandidati s najviše izgleda u jučerašnjem sučeljavanju (17/12/2019) verglali su svoje poznate stavove bez ikakvog odnosa na predsjedničke fikus-ovlasti. Štoviše, K.G.K. je mahala s programom koji s ovlastima ima veze koliko i Zlatni dukati s „Ne dirajte mi ravnicu“.

Krenimo s lijeva na desno. Za prvog kandidata vjerojatno niti svi članovi njegove stranke nisu čuli, ali njegova tablica množenja plijeni pažnju svakog osmoškolca koji ponosno naizust zna 6×7 i 9×8.

Đapiću treba pokloniti kravatu da se sljedeći put (nadajmo se nikad) ne muči sa starom hrvatskom navadom savijanja stolnjaka u kravatu.

K.G.K. je uz niz „manjih tiskarskih pogrešaka“ i mahanje svojim programom uspjela ponoviti sve što je rekla i prije 5 godina i od čega ništa ne može ispuniti. Tu i tamo je bila na pragu suza i žalosno je da to nitko nije iskoristio da ju dotjera do ruba.

Juričan, apsolutni hit sučeljavanja, iako nije jasno zašto se to tako zove kad nitko nikome nije bio sučelice nego su prije bili kao poredani za strijeljanje, uspio je voljenu naciju prikovati za fotelje i izvlačiti iz kuhinja, wc-a i spavaćih soba samo kako bi se čule njegove proročke riječi koje nema smisla ponavljati jer o tome će se pisati politološki znanstveni članci zasigurno ozbiljniji od ovog teksta, a ako neće tim gore po tuzemnu politologiju ionako poznatu po neznanstvenosti.

Kolakušić spada u skupinu ponavljača već poznatog, ali i kao vidno nezainteresiranog za bilo što drugo osim gospodarstva i pravosuđa što ima temelja u hrvatskoj zbilji.

Kovač se proslavio prigovorom upućenom K.G.K. o čitanju iz bilježnice pri čemu spomenimo kako u jeku debate jedino on Kolakušić i Pernar nisu ispred sebe imali šalabahtere u kojima su glumili da vode bilješke.

Milanović je uglavnom ponavljao već poznato i u 99% vremena govorio o tome gdje je sve bio, koga je sve upoznao i što je sve radio kao da prepričava maturalno putovanje frendovima koji nisu bili.

Dalija je bila iritantna na, čak i za nju, pohvalnoj i zavidnoj razini.

Peović stiješnjena između Dalije prije sebe i Pernara nakon sebe nije niti imala previše šanse iskazati vjernost tekovinama revolucije.

Pernar se popeo stepenicu više i pri odgovoru na svako pitanje uspio spomenuti cijepljenje.

Škoro se držao ekstremno suzdržano i odmjereno odbijajući sudjelovati u cirkusu što mu je najveća pogreška, naime to što nije iskoristio prirodni slavonski smisao za humor.

Jedini kandidat koji je imao smisla bio je Juričan. Njegovo ismijavanje s korupcijom koje tim samim jedino i priznaje tu činjenicu na njoj gradi svoj cijeli program. Parodija je potpuno uspjela. Dakako, većina se željela pridružiti njegovom programu, ali on je na tu korupciju bio spreman (jogurtom ili drugačije).

Nitko mu niti bio niti do koljena. Pernar s cijepljenjem mu je bio blizu, ali još uvijek sa sigurnim zaostatkom.

Poanta s Juričanovom pobjedom u ovom sučeljavanju sastoji se u tome kako je njegovo priznanje i parodiranje korupcije jedina ozbiljna stvar koju predsjednički kandidat može učiniti u Hrvatskoj 2019. Posljedice su poražavajuće za sve ostale.

Osim K.G.K. koja je otvoreno priznala znanje o korupciji u tajnim službama pri čemu nije navela što je po tom pitanju učinila u zadnjih 5 godina, a to uglavnom jer je učinila jedno veliko ništa i Kolakušića koji je pokušao opisati borbu protiv korupcije ne navevši kako je to činio kao sudac, svi ostali su u odnosu na navedenu ozbiljnost Juričana doslovno parodije predsjedničkog kandidata.

Naime, ako je njegova parodija jedini ozbiljan način, onda je ozbiljnost svih ostalih parodija. Rezultati ocjena čitatelja raznih portala sugeriraju kako je Juričan uspio nasmijati i time je postigao najveći skok u odnosu na prethodne izglede, vlastite i one protukandidata.

Je li istovremeno uspio i zamisliti birače kako bi shvatili paradoks ozbiljnosti njegove parodije, ali i komičnost ozbiljnosti protukandidata tek treba vidjeti. Kako god bilo, njegov će se uspjeh vidjeti prema tome koliko će glasova dobiti. Ako uspije završiti na 6., 5. ili nekom višem mjestu, onda će to biti dokaz ozbiljnosti njegove parodije i komičnost ozbiljnosti njegovih suparnika koje će ostaviti za sobom u ovom jadu i bijedi nacije čvrsto usidrene na dnu dna Europe.

Psihijatar Herman Vukušić pratio sučeljavanje 11 kandidata, evo malo političke psihijatrije

VIDEO Sučeljavanje svih 11 predsjedničkih kandidata: Šest pitanja iz ovlasti i četiri svjetonazorska

Juričan otkrio o čemu i o kome se došaptavao s Predsjednicom RH

Kosor: Peović noukatirala Škoru na početku sučeljavanja, HDZ joj mora zahvaliti

Facebook Komentari