Evo koliko je novca potrebno za normalan život u Njemačkoj

Prema statističkim podacima, za normalan život je u Njemačkoj 2019. godine mjesečno bilo potrebno 750 eura, piše Deutsche Welle.

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od europskog prosjeka, što je znatno manje u odnosu na Dansku, najskuplju europsku zemlju. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od europskog prosjeka. Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Mjesečne stanarine se znatno razlikuju po mjestima stanovanja. Važnu ulogu igra želite li živjeti u nekoj od metropola ili u selu od grada udaljenom i po nekoliko desetaka kilometara.

Stanarina

Ako se odlučite za glavni grad Njemačke, Berlin, stan veličine 30 kvadrata se, prema navodima internetskog portala wohnungsboerse.net, u prosjeku plaća 16,22 eura po četvornom metru. To je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

Ako se odlučite za München, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad Bavarske ima najskuplje stanarine. U Münchenu se za stan do 40 kvadrata u prosjeku plaća više od 26 eura po četvornom metru.

No osim stanarine treba platiti i struju i druge režije. Struja se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centi za kilovat-sat, dok se za druge troškove – odvoz smeća, čišćenje stubišta, održavanje dvorišta i slično – u prosjeku mjesečno izdvaja oko 215 eura.

Kuhinja ili restoran?

Sve u svemu, za stanovanje se prosječno izdvaja oko trećina mjesečne plaće. Ako ste u stanu namjestili kuhinju, to je dobar potez. Naime, kuhanje se isplati daleko više nego odlazak u restorane. U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura.

Ako uz ručak želite popiti pivo, računajte da se za pola litre plaća oko 3,50 eura. Ako niste za pivo i poslije ručka biste radije popili kapučino, onda trebate računati da on u Njemačkoj u prosjeku košta 2,70 eura.

Osobe koje kuhaju, jasno, u trgovinama moraju kupiti namirnice. U njima cijene mogu znatno varirati. Pola kilograma bijelog kruha u prosjeku se plaća 1,24 eura, litra mlijeka 0,70, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Prijevoz

Cijene vozne karte u javnom prijevozu se znatno razlikuju od grada do grada, no u prosjeku karta košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prijevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Litra goriva se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Odjeća, obuća i telefon

Što se tiče odjeće i obuće, tu je ponuda vrlo široka, a samim time su i cijene dosta različite. Robe ima za svačiji džep. Prema statističkim podacima, prosječne traperice koštaju između 50 i 100 eura. Slično je i s obućom. A na kraju sezone uvijek ima sniženja tako da cipele koje su ranije koštale blizu 200 eura možete kupiti 50 ili 60% jeftinije.

Telefoniranje također košta. Ponuda operatera je velika i konkurencija se natječe tko će manje naplatiti, a više ponuditi. Pored velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i internet nude i supermarketi, prenosi Index.

U paketima, ovisno o izboru, ima mnoštvo opcija: s novim mobilnim uređajem ili ne, s ograničenim ili neograničenim korištenjem interneta, s besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke ili EU-a… Primjerice, trgovački lanac Aldi nudi 2 GB brzog interneta i besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri tjedna.

Facebook Komentari