24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO Mediji u BiH objavili: Dvojica Nigerijaca stigla u Hrvatsku na studentsko...

VIDEO Mediji u BiH objavili: Dvojica Nigerijaca stigla u Hrvatsku na studentsko prvenstvo, a policija ih je, kako tvrde, otjerala u – BiH

Bosanskohercegovački mediji objavili su priču dvojice studenata iz Nigerije koji tvrde da ih je hrvatska policija zaustavila na ulici u Zagrebu, odvela u šumu i potjerala preko granice u Bosnu i Hercegovinu.

Portal Žurnal objavio je priču o dvojici studenata iz Nigerije koji tvrde da ih je hrvatska policija iz Zagreba ilegalno potjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Osamnaestogodišnji Abia Uchenna Alexandro ispričao je da je 12. studenog doputovao iz Nigerije u Pulu na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo koje se u održavalo od 13. do 17. studenog. Nakon natjecanja se s još četvero kolega vratio u Zagreb, odakle je 18. studenog trebao letjeti za Istanbul.

Priča da je nakon dolaska u Zagreb s prijateljem Ebohom Kennethom Chineduom otišao u šetnju. ”Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, ispričao je za Žurnal Eboha Kenneth.

”Rekao sam im da ne znam Bosnu”

Kazao je da ne znaju koliko je sati bilo kada ih je policija zaustavila. ”Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli: ‘Idete u Bosnu’. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam: ‘Ne, vi idete u Bosnu’. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomaknem da će me upucati”, tvrdi Eboha Kenneth.

Mladići su za Žurnal ispričali da su ih migranti, koje je, tvrde, hrvatska policija također natjerala da kroz šumu prijeđu na područje BiH, odveli u kamp u Velikoj Kladuši, gdje su i danas smješteni.

”Naše putovnice i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na natjecanju da nam pošalje putovnice. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku nam istječe”, kaže Kenneth Chinedu.

”Policija je znala da su tu”

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja kampom u Velikoj Kladuši, za Žurnal su samo kratko rekli da su o ovom slučaju obavijestili organizaciju ”Vaša prava” iz Sarajeva koja će slučaj preuzeti. Iz IOM-a su kazali i da su dobili potvrdu organizatora Svjetskog međusveučilišnog natjecanja da su mladići zaista studenti te da imaju vize.

Organizator prvenstva u Puli je Međusveučilišni sportski odbor iz kojeg su za Žurnal rekli da su obaviješteni o slučaju. Predstavnik odbora Alberto Tanghetti rekao je da je na natjecanju sudjelovalo ukupno pet osoba iz Nigerije, četvero studenata i profesor.

”Imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na natjecanje, imali su povratne karte… Na natjecanju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17.11. putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu”, rekao je Thanghetti.

Upit o slučaju s dnevnik.hr-a poslali su Ministarstvu unutarnjih poslova, a iz policije su im kazali da prikupljaju informacije o događaju. Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona su dnevnik.hr-u rekli da službeno nisu obaviješteni o ovom slučaju, već da su za događaje doznali iz medija.

Najnovije

Još iz rubrike