SOA o optužbama srbijanske tajne službe: Želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji

Ad

Srbijanska Bezbednosno–informativna agencija u četvrtak je podnijela kaznenu prijavu Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo špijunaže, objavljeno je u petak na web stranici BIA-e.

“Napominjemo da je Letić 13. srpnja 2019. godine lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske (…) Za razliku od imenovanog, Nikola Kajkić trenutno je nedostupan istražnim organima Republike Srbije i nalazi se izvan granica naše zemlje”, napisala je u svojem prioopćenju BIA.

Na tu objavu reagirala je Sigurnosno-obavještajna agencija. U priopćenju SOA-e piše da je podignuta kaznena prijava konstruirana te da se njome želi skrenuti pozornost javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji. Iz SOA-e navode da zabrinjava i činjenica prema kojoj Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata.

Priopćenje SOA-e prenosimo u cijelosti.

“Srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) objavila je da je podnijela kaznenu prijavu protiv jednog hrvatskog i jednog srbijanskog državljanina zbog navodne špijunaže u korist Republike Hrvatske, a sve po nalogu hrvatskih državnih institucija, uključujući i Sigurnosno-obavještajnu agenciju. U interesu javnog informiranja, ističemo da se radi o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije.

Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava te relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u. Pri tome posebno zabrinjava činjenica da Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, između ostalog i optužnicama za špijuniranje u korist Republike Hrvatske.

Sigurnosno-obavještajna agencija će i nadalje, u suradnji s drugim nadležnim hrvatskim tijelima, raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa Republike Hrvatske i njezinih građana, što uključuje i kontinuirani rad na pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata”, priopćeno je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Napad s istoka: Srbijanska tajna služba BIA kazneno prijavila Kajkića i bivšeg srbijanskog policajca Letića zbog, kažu, špijunaže

Facebook Komentari