VIDEO Šonje: Mi smo imali dva perioda zaostajanja, jedan je jasan svima

U Newsroomu N1 Televizije gostovao je ekonomist Velimir Šonje koji se osvrnuo na pitanje rasta hrvatskog gospodarstva te zahtjeve sindikata.

Prvo se osvrnuo na periode zaostajanja hrvatskog gospodarstva.

“Mi smo imali dva perioda zaostajanja, jedan je jasan svima, a to je razdoblje rata.”

“Međutim, drugi period zaostajanja je došao – možemo to tako reći – bez olakotnih okolnosti. On se događao od 2006., 2007. pa sve do praktički 2015. godine, pri čemu mi i sada – iako imamo gospodarski rast – on je sporiji nego primjerice u Slovačkoj, Poljskoj, Baltičkim državama.”

Još je istaknuo i kako nas “u zadnje vrijeme dostiže Rumunjska, stigla nas je po nekim parametrima. I to naravno uzrokuje određenu frustraciju kod ljudi.”

“Iako to ne prate na nekoj svakodnevnoj osnovi, nije im to posao, ljudi znaju da mi relativno zaostajemo. To ne znači da mi padamo ili nemamo nekakav razvoj. Međutim, hrvatski razvoj u prosjeku u 25 godina, nije bio onakav kao što se očekivalo, niti onakav kakav građani žele. On objektivno nije onakav kakav bi mogao biti.”

Osvrnuo se i na najnoviju predstavljenu mjeru velike racionalizacija državne uprave, a to je ideja o ponovnom uvođenju ravnatelja uprava umjesto pomoćnika ministara.

“Ova zamjena pomoćnika ministara ravnateljima izgleda kao formalna zamjena, međutim, ideja je dobra. Ideja je da se pomoćnike ministara koji su politička razina i rotiraju se politički pretvori u profesionalce, tako sam ja to shvatio. Na papiru je sve dobro zamišljeno, naravno, kod nas u praksi to izađe na drugo.”

Facebook Komentari