Inicijativa “Lex Franak” nezadovoljna, napisali zakon za odštetu

Građanska inicijativa Lex Franak nezadovoljna sporošću hrvatskih sudova napisala je prijedlog zakona prema kojemu bi se nekadašnjim dužnicima u švicarskim francima ponudila odšteta.

Predložena rješenja sastavili su građani i struka koji tvrde da, unatoč 10 požurnica koje su slali, još čekaju na odgovor premijera te ministra pravosuđa i financija.

– Znači, to je zakon koji pokriva sve slučajeve koji su se dosad dogodili u švicarskom franku, za ljude koji plaćaju kredit, koji su konvertirali kredit, ljude kojima je kredit odbijen, za ljude koji su pred deložacijom, koji su ovršeni, ovaj zakon pokriva sve loše slučajeve koji su se dogodili sa švicarskim frankom, objašnjava Božo Ivošević, Građanska inicijativa “Lex Franak”.

Odvjetnica Ana Galoši Comisso ističe kako ovaj zakon daje ključni naglasak da se zaštite ljudi koji su ovršeni i kojima su ugovori raskinuti, dužnici koji su trenutno pod ovrhama i ljudima kojima su već oduzete nekretnine da se tim ljudima vrati pravda i da se taj kredit stavi u jedan ravnopravni odnos banke i dužnika.

Iz Hrvatske udruge banaka odgovorili su kako smatraju da je prijedlog potpuno neosnovan te da vjeruju kako zakonodavna vlast neće prihvatiti predloženo rješenje jer, kažu, stavlja u neravnopravan položaj korisnike kredita u različitim valutama, piše HRT.

Facebook Komentari