DORH je odbacio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, političari ga prijavili da je poticao međunacionalnu netrpeljivost

DORH je odbacio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, a zbog objave videa u kojem se učenici ne dižu na hrvatsku himnu.

“Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je 5. srpnja 2019., na temelju čl. 206. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku, donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta iz čl. 178. st. 1., 2. i 3. Kaznenog zakona i kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. KZ-a, te protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona. (1. 8. 2019.)
Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru je 18. siječnja 2019. jedna politička stranka podnijela kaznenu prijavu protiv prvoosumnjičenika i suradnika. U kaznenoj prijavi je navedeno kako je prvoosumnjičenik 14. siječnja 2019. u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održao konferenciju za novinare na kojoj je poticao međunacionalnu netrpeljivost. Ujedno, ovo je državno odvjetništvo 20. siječnja 2019. zaprimilo kaznenu prijavu jednog građanina protiv prvoosumnjičenika navodeći da je objavom video snimke s nogometne utakmice između dva nogometna kluba 24. listopada 2018. povrijeđena privatnost djeteta.

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru provelo je izvide povodom obje zaprimljene kaznene prijave. Provedenim izvidima utvrđeno je da je drugoosumnjičenica sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju i pripremila tekst kojim se prvoosumnjičenik obratio javnosti na konferenciji za novinare 14. siječnja 2019. Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Također, iz provedenih izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela iz čl. 178. st. 1., 2. i 3. Kaznenog zakona.”, piše DORH

Penava nije impresioniran najavljenim progonom DORH-a i policije, još uvijek na stranicama grada stoji video školaraca koji sjede dok se izvodi Lijepa naša, te prezentacija “Kontinuirana prisutnost velikosrpske politike u Vukovaru”

Penava sa stranica Vukovara maknuo snimku djece koja sjede dok svira Lijepa naša, evo zašto

Facebook Komentari