Grlić Radman o fb objavama Elizabete Mađarević: Ne može se ništa preko koljena, mi smo demokratska država i MVEP podliježe zakonima

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da će službeničkom sudu predložiti disciplinsku mjeru protiv prve tajnice veleposlanstva u Berlinu s obzirom na teške povrede, a po svemu sudeći riječ je o otkazu. Uvjerava da nikako nije znao ništa o njezinim stavovima i objavama iako ih je pisala od 2015. godine.

Na početku izjave ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je kako je ministarstvo odmah reagiralo u petak nakon što su “portali objavili objave u kojima se pokazuju rasistički i ksenofobični i drugi oblici netolerancije odmah izdali priopćenje i ogradili se od takvih stajališta, u subotu smo naše priopćenje pojačali i proširili i nadopunili tako da je razvidno bilo svima koja su očekivanja od diplomata u zemljama primateljicama.”

Podsjetio da su se u nedjelju ogradili i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, prenosi N1.

“Hrvatska dijeli europske vrijednosti, a rasizam, bilo kakvi oblici ksenofobije ili drugi oblici tolerancije, njima nije mjesto u službi diplomacije”, istaknuo je.

“Ona ima pravo na pravni postupak, odmah je pozvana u MVEP, danas je obavila razgovor s glavnim inspektorom, treba utvrditi činjenice, ne može se ništa preko koljena, mi smo demokratska država i MVEP podliježe zakonima o vanjskim poslovima, državnim službenicima i drugim podzakonskim aktima.

Utvrđene su činjenice koje nepobitno ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti, ali kako smo obvezni na postupak koji treba osuditi službenički sud gdje očekujemo, ali ne prejudiciramo odluku, očekujemo za takve teške povrede i sankcije, sutra ujutro ćemo uputiti zahtjev i zapisnik je napravljen. Kolegica je opozvana, mandat se prekida od trenutka kada započne postupak i ona je pod suspenzijom”, rekao je.

“Ja nisam na Facebooku”

Dalje je nastavio da diplomat nikada nije privatna osoba i da ne može prejudicirati odluku službeničkog suda. Kaže da su istražili i indicije o hakiranju. “Nema govora o hakiranju”, ustvrdio je.

Na pitanje kako je moguće da je ona toliko dugo bila u službi i širila svoje stavove kaže kako je Mađarević došla krajem siječnja u Berlin temeljem raspisanog natječaja i trebala je pokrivati određene poslove, izabrana je temeljem internog natječaja.

“Ja nisam na Facebooku, moji djelatnici rade po nalogu i poslu koji je definiran tako da nisam upoznat s time što je objavljivala na Facebooku”, opravdao se Radman. “Ne mogu znati što netko radi u neko vrijeme jer ja stvarno nisam na društvenim mrežama”, istaknuo je.

Kaže da je s Mađarević razgovarao o tekućim temama i da je u Berlinu bilo puno posla pa su službeno razgovarali. “U Njemačkoj imate puno posla, Njemačka je velika zemlja, rade se izvješća, analize kako je primjerice Ursula von der Leyen postala predsjednica EK”, objašnjavao je ministar način rada u veleposlanstvu u Berlinu i još jednom ustvrdio da nije bio upoznat s njezinim stavovima koje je iznosila na Facebooku.

“Sutra je utorak, novi dan”

Iako je Mađarević od 2015. objavljivala i znanstvene tekstove u kojima je kritizirala Njemačko vodstvo i Angelu Merkel kaže da su tek novinari načeli ta pitanja i da se mogu napraviti poboljšanja u sustavu diplomacije.

Nakon toga je prebacio temu na današnji posjet njemačkog veleposlanika. Uvjerava da su se Mađarević dotakli tek pri kraju razgovora kada mu je rekao da su i njemačkom sustavu vanjski poslova donesene smjernice, te da su objave na društvenim mrežama univerzalni problem.

Priznaje da je nanesena politička šteta je i sam vidio da i njemački mediji pišu o tome. “Nije to baš zgodno i lijepo, mi se predstavljamo i afirmirmao našu zemlju i europske vrijednosti.”

“Siguran sam da ovaj incident neće narušiti dijalog s Njemačkom i mislim da će biti brzo zaboravljen, sutra je utorak, novi dan i pred nama je jako puno posla”, uvjerava ministar.

Na inzistiranje novinara o njegovoj i cjelokupnoj odgovornosti MVEP-a odgovorio je: “Mogu reći nisam znao, ali moja je odgovornost važna, tu je moja uloga važna.”

Prva tajnica veleposlanstva u Berlinu počela je karijeru kod SDP-ovca, stižu reakcije na slučaj njezinog FB profila

Facebook Komentari