6.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska FOTO Zrakoplovom sletio na autocestu Rijeka - Zagreb, evo što pilot kaže

FOTO Zrakoplovom sletio na autocestu Rijeka – Zagreb, evo što pilot kaže

U zrakoplovu je bilo dvoje ljudi, a do prisilnog slijetanja došlo je najvjerojatnije zbog tehničkih problema na avionu

Promet nije usporen, nitko nije ozlijeđen a što je uzrok prisilnom slijetanju cesne znat će se nakon što na mjesto događaja izađe zrakoplovni inspektor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

– Vozili smo se prema moru kad je odjednom, dva auta ispred nas, sportski avion sletio na autocestu, valjda mu je bilo oštećeno krilo, udario je nosom, ali uspio je izmanevrirati slijetanje – prenose izjavu svjedokinje 24sata.

“Nesvakidašnja intervencija. Prisilno slijetanje manjeg zrakoplova uslijed tehničkog kvara, na autocestu A6 Zagreb-Rijeka. Slijetanje je prošlo bez ljudskih žrtava samo sa materijalnom štetom”, napisali su vatgrogasci iz Vrbovskog na svom Facebooku.

“Čuo sam da se u zraku nešto s avionom događa. Netko je zatim u gostioni rekao da je avion prisino sletio”, rekao je Miroslav iz mjesta Kupjak o avionu koji je u subotu oko 11 sati sletio na autocestu kod Ravne Gore.

“Odmah sam išao na motor jer znam poprečni put i došao sam skroz do aviona. Nikome nije ništa. Priseban je bio pilot, ali i vozači koje je nadlijetao. Na vrijeme su to uočili. Svaka im čast svima. U toj gužvi da je prošlo bez ozlijeđenih, svaka čast”, dodaje Miroslav, piše dnevnik.hr.

U zrakoplovu koji je prisilno sletio bila je, osim pilota i učenica srednjih godina, pišu 24 sata.

“Otkazao im je motor u zraku no ne zna se zbog čega. To ćemo tek vidjeti. Zrakoplov nije naš, nego smo ga posudili jer je naš bio na popravku. U trenutku kada je otkazao motor, zrakoplov je lebdio nekoliko minuta, a nastavnik je imao malo vremena da odluči hoće li slijetati na livadu ili autoput. Srećom da nije sletio na livade jer je tamo puno kamenja i rupa i pitanje je kako bi se sve završilo. Ovako su sretno prizemljili i srećom nema ozlijeđenih”, rekao je pilot Miljenko Bucalović iz prve privatne škole u Lučkom za 24 sata.

Sportski zrakoplov Cessna 150 sletio je na autocestu Zagreb-Rijeka između Vrbovskog i Ravne Gore zbog tehničkog kvara, a što se točno dogodilo je osobno prepričao novinarima pilot Teodor Goričanec.

“Bila je to jako teška odluka s obzirom na to da je promet na autocesti danas bio jako, jako gust. Pokušavao sam u svakom slučaju mirno i staloženo odletjeti taj let, pokušavajući naći neke rupe između vozila koja su se kretala autoputom i nekako smo ipak uspjeli. Zamišljeni prvi prilaz nije mi uspio kako je trebao, morao sam se nekako spustiti između prometnih znakova, prije ovog signalnog semafora. Imao sam plan ići i s druge strane, ali tamo su bile žice dalekovoda o koje bih zapeo”, ispričao je Goričanec i dodao da mu je drago što nitko nije ozlijeđen.

Otkrio je i kako je kao instruktor s učenicom poletio iz Zagreba. U 55. minuti leta prema Grobniku motor se počeo čudno ponašati, “trokirao je”, a nedugo nakon toga i posve otkazao. Iskusni pilot i dugogodišnji instruktor znao je da nema mnogo vremena za razmišljanje.

Najprije je, navodi, htio sletjeti na obližnju poljanu, no nije bio siguran kakav je teren u pitanju te može li to sigurno odraditi. Odluka je zato “pala” na autocestu, prenose vijesti.hr.

Najnovije

Još iz rubrike