Analiza: Anušić na čelu Kolindine kampanje

Piše: Ante Rašić

Iako je bilo vrlo izgledno da će se aktualna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kandidirati za novi mandat, dok se čeka službena objava u javnosti se sve više špekuliralo o tome tko će voditi njenu kampanju.

Ideja o osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću kao šefu kampanje koji slovi za operativca na terenu na prvu je iznenadila mnoge. Anušić, iako član predsjedništva stranke, u javnom se prostoru uglavnom bazirao na županijske i najdalje – projekte istočne Hrvatske. No ako pažljivije pogledate, vidite da je upravo Anušić čovjek koji u petnaestak godina svoje političke karijere nije izgubio ni jedne izbore. Isprva HSP-ovac, kratko nezavisni i nakon toga HDZ-ov načelnik jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj, svoj je politički put gradio polako, ali sigurno. Prije dvije godine na lokalnim je izborima potukao tadašnjeg župana Vladimira Šišljagića i zasjeo na čelo Osječko-baranjske županije.

O Anušiću se najčešće govori u kontekstu uspješnog povlačenja novca iz EU fondova, što je nakon načelničke funkcije nastavio i kao prvi čovjek županije. Riječ je o najvećoj slavonskoj županiji koja se godinama percipirala kao poligon za odgoj i plasman mladih ljudi u zemlje diljem Europe.

No statistike u posljednjih nekoliko mjeseci govore drugačije. Županija kojom rukovodi krenula je iz minusa u plus, trend iseljavanja se usporio, a useljavanja ubrzao. Realiziraju se brojni projekti koji su godinama stajali u ladicama, povlače se novci iz EU fondova i Osječko-baranjska županija sve više zauzima poziciju lidera istoka Hrvatske. Iako je bio maloljetni branitelj, Anušić to ističe tek sporadično, prisjećajući se ratnih zbivanja ili obljetnica akcija oslobađanja hrvatskog teritorija u kojima je sudjelovao.

Anušić se fokusirao na razvoj projekata i lobirao za Slavoniju potpuno se isključujući iz priče oko unutarstranačkih previranja na nacionalnoj razini, od ministarskih afera do ideoloških podjela. Upravo to smatra se jednom od njegovih glavnih prednosti. Jer, iako će HDZ Kolindi Grabar-Kitarović dati punu podršku, trenutna previranja unutar stranke mogla bi imati i negativan učinak. Opće je poznato da mnogi stranački spavači čekaju svoju priliku da zablistaju upravo u izbornim kampanjama. U toj situaciji, čini se da bi Anušić trebao biti spona između stranke i kandidatkinje koja će tom odnosu pružiti svojevrsni balans.

Kolinda Grabar-Kitarović prema anketama uživa podršku najvećeg dijela birača i iz te pozicije sasvim izgledno ulazi u drugi krug, gdje će po svemu sudeći njen protukandidat biti Zoran Milanović ili Miroslav Škoro. Snažna potpora na desnom centru te dijelu desnice biti će jedan od temelja ove predsjedničke kampanje, pri čemu je i stranačka infrastruktura vrlo važan faktor. Uzimajući sve to u obzir, a gledajući Anušićev „background“ postaje jasno zašto ga aktualna predsjednica želi u svom stožeru. Povjeri li mu najvišu funkciju – onu voditelja kampanje, ako je suditi prema njegovom dosadašnjem političkom djelovanju – neće pogriješiti.

Predsjednica RH formira stožer za predsjedničke izbore, evo tko će ga voditi i kada kreće akcija

Facebook Komentari