Odvjetnik Miljević uzburkao duhove izjavom o korumpiranim sucima, javila se i Udruga sudaca: Ovo je stvar i za stegovna tijela Odvjetničke komore

Tko je tih šest korumpiranih sudaca i je li Zdravko Mamić dao nekome od njih novac prije presude, sada provjerava i USKOK. Iako u svom priopćenju šalju jasnu poruku:

“Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela.”

Priopćenje USKOK-a

Povodom upita novinara vezanih uz navode odvjetnika Veljka Miljevića u jučerašnjoj informativnoj emisiji RTL-a o mogućoj korumpiranosti sudaca te očekivanju da bude pozvan na razgovor, dajemo sljedeće priopćenje, piše USKOK

Odvjetnik Miljević jučer je, uoči odlučivanja o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, u emisiji „RTL Danas“ iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca a da prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela. Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela.

Pretpostavljamo stoga da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka.

Podsjećamo kako je njegov branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim. Odvjetnik Miljević je na temelju takvih navoda i te dokumentacije tražio preotvaranje sudske rasprave i odgodu izricanja presude u predmetu koji se vodio protiv njegovog branjenika pozivajući se na priopćenje DORH-a o naloženim izvidima povodom tvrdnji izrečenih na spomenutoj konferenciji njegovog branjenika. Radi se o tzv. „aferi SMS“ u kojem predmetu je USKOK, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv osoba koje su bile uključene u izradu lažne prepiske, a u kojem predmetu je potvrđena optužnica i postupak je u tijeku.

Međutim, budući da provjeravamo sve navode o mogućem počinjenju kaznenih djela iz naše nadležnosti, zaključno ističemo da će biti provjereni i predmetni navodi odvjetnika Miljevića.

Uzdrmao pravosuđe

A Veljko Miljević uzdrmao je hrvatsko pravosuđe jučerašnjom izjavom u RTL-ovoj emisiji objašnjavajući zašto je Zdravko Mamić nedavno otkazao konferenciju u Međugorju.

“Htio je imenovati suce za koje on zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi trebali primati”.

Na pitanje jesu li ti suci primali od Zdravka Mamića novac, Miljević je rekao: ”Nije bilo samo o tome riječi. Bilo je riječi u kuloarima da se zna koji su suci spremni na takvu djelatnost i koji u njoj sudjeluju.’

Nije htio reći jesu li to osječki suci koji su sudili Mamiću, dodavši samo da su iz različitih sfera.

”On je htio imenovati 6 važnih sudaca koji su korumpirani.”

Ministar pravosuđa jasno poručuje:

“Mislim da to treba prijaviti. Ne znam o tome ništa, sve me brine što je u vezi s korupcijom, posebno me brine ako netko nešto zna, a nije to precizno rekao na mjestu gdje treba”, kaže Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Iznesenim optužbama zgrožena je i udruga sudaca. Ovakvoj izjavi, poručuje, cilj je potkopavanje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

“Ovo je stvar, po meni, i za stegovna tijela Odvjetničke komore jer ako, ponavljam, netko tko je odvjetnik ima saznanja da je netko počinio kazneno djelo, bilo kakvo kazneno djelo, onda je on to dužan prijaviti, a ne čekati da njega državno odvjetništvo zove na razgovor”, kaže Dražen Kontrec iz Hrvatske udruga sudaca.

Čovjek koji je godinama radio kao sudac, a isto toliko je odvjetnik tvrdi kako pravosuđe u Hrvatskoj i nije tako loše.

“Ja vam tvrdim ovaj čas da je percepcija javnosti 50 posto da su suci korumpirani. To je onih 50 posto građana, kojih ima preko milijun ovaj čas – koji su izgubili bez obzira radi li se o parničnom postupku ili kaznenom, koji tvrde da nisu izgubili jer su u krivu, već jer su suci korumpirani”, kaže odvjetnik Branko Šerić.

Dok USKOK provjerava teške optužbe, poručuju i kako je prošli napad Zdravka Mamića na suce lažnom prepiskom bio – pucanj u prazno!

Bliži se odluka o izručenju Mamića, a njegov odvjetnik je u čudu što ga nitko iz DORH-a nije zvao zbog dokaza o korumpiranim sucima

Facebook Komentari