Bliži se odluka o izručenju Mamića, a njegov odvjetnik je u čudu što ga nitko iz DORH-a nije zvao zbog dokaza o korumpiranim sucima

Ad

Sud Bosne i Hercegovine sljedeći će tjedan odlučivati o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj. Ovaj put zbog druge optužnice koja je protiv njega podignuta u Osijeku.

U tom slučaju bivšeg prvog čovjeka Dinama tereti se za izvlačenje čak 200 milijuna kuna. Riječ je o kaznenim djelima za koja je Hrvatska potpisala s BiH sporazum o izručenju i po kojemu bi se Mamića moglo izručiti.

Dok ga hrvatsko pravosuđe čeka, on bezbrižno živi u Međugorju. U ovotjednom Dosjeu Ivana Ivanda Rožić bavila se upravo slučajem Mamić. Njegovo lice već mjesecima na tjeralici, ako se njega pita, tako će i ostati – jer u Hrvatsku više ne želi.

Jedino za što uvijek govori da je bila najveća ljubav – bio je Dinamo. A otkako je pobjegao u BiH – u Hrvatskoj se mnogo toga promijenilo. Dinamo proživljava najbolje trenutke. Brat Zoran vratio se u klub.

Hoće li biti izručen – zadnju će odluku donijeti ministar pravde Bosne i Hercegovine. Prije toga, čekaju ga – prema svemu sudeći – još mnogo žestokih pravnih bitki. Upravo o tim bitkama koje čekaju Zdravka Mamića RTL je razgovarao s njegovim hrvatskim odvjetnikom Veljkom Miljevićem.

“Samo za neupućene je ovo u utorak nešto novo. Za nas upućene je to treći postupak u istom predmetu pa očekujem što se dogodilo u prva dva. Okolnosti se nisu promijenile. U lipnju 2016. je bio prvi zahtjev, u srpnju 2018. drugi zahtjev za izručenje, oba su odbijena. Sada, nakon 21. svibnja ove godine, kad je održano optužno vijeće, na kojem je silom potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, uslijedio je treći zahtjev”, kazao je Miljević.

Ministar pravosuđa rekao je da su ispunjeni zahtjevi za izručenje.

“On tu i je da kaže nešto takvo. Nemojte me pitati bi li u nekom detaljnijem razgovoru ostao tako čvrst. Želim reći da je to jedna normalna izjava za jedno ministarstvo.”

Ipak, ostaje pitanje jesu li ova djela za koja se tereti Zdravka Mamića ona o kojima je Hrvatska potpisala ugovora s BiH za izručenje.

“Ona za koja je dosad traženo, nisu bila. Kad su u srpnju prošle godine kod drugog odbijanja naša pravosudna tijela vidjela da nema sreće sa zahtjevom za izručenje ako ostane u sferi kriminaliteta gospodarskih kaznenih djela, da za to neće izručiti vlastitog državljanina, onda su našli osnovu po kojoj bi se to možda moglo.”

Njegov odvjetnik Miljević uspio je nedavno uvjeriti Mamića da ne održi najavljenu konferenciju za medije.

“Dugo smo razgovarali i postupio je po mom savjetu. Htio je ukazati na korupciju u hrvatskom pravosuđu. Htio je imenovati suce za koje zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi smjeli primati.”

Jesu li primali novac koji im je davao ili nudio Zdravko Mamić?

“Nije bilo samo o tome riječi, bilo je riječi o tome da se zna po prilici u kuloarima koji su suci spremni na tako nešto. Htio je imenovati šest vrlo značajnih sudaca za koja je odlučio ukazati da su korumpirani. Iz različitih su sfera, visokih i različitih. Tad sam ga pitao što će dobiti to, osim dva dana slave. Rekao sam mu da ništa korisno neće dobiti, osim što će mi otežati obranu”, naglasio je Miljević pa otkrio je li bio prisutan razgovorima Mamića sa sucima:

“Puno sam preiskusan… Ako ste upućeni u zbivanja u pravosuđu, znate da sam jedan, ako ne i jedini, od kojih takvi suci bježe kao vrag od tamjana.”

Svejedno, Mamić raspolaže optužbama koje su iznimno ozbiljne.

“Rekao sam Mamiću da radi protiv sebe i da si je najveći neprijatelj. Rekao sam da ništa ne može dobiti i da će navući na sebe bijes struktura. Na koncu konca, kad se ovo čuje, nekakva tijela koja bi se trebala brinuti o suzbijanju korupcije, trebala bi nas saslušati. Ali, ponovno sam ispao naivan i očekivao da će me neki ljudi iz Državnog odvjetništva pozvati i pitati što je htio reći. Nitko me nije zvao. Čekam da me pozovu i čuju što imam za reći”, naglasio je Miljević pa za kraj dodao:

“To je put kojim treba ići. Privatno se veselim da za neke ljude te informacije dođu u javnost, ali dok branim Mamića u teškim kaznenim predmetima, ne dozvoljavam mu da to iznese pa se dovede u još težu poziciju. Znate, postoje i neke stvari koje se ne iznose tako rado van iz kuće.”, piše RTL.

Facebook Komentari