Plenković na odborima, sukob je eskalirao s Marasom: Plačljivko je sad napustio Odbor! Maras pozvao na pristojnost one kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku; Malenica o ćirilici: Učinit ću sve da se ta odluka primijeni

Andrej Plenković s ministrima je stigao na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, gdje će se raspravljati o iskazivanju povjerenja Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade te Ivanu Malenici za obavljanje dužnosti ministra uprave.

“Siguran sam da će dobro obaviti zadaću koja je pred njima”, kazao je premijer Plenković predstavljajući Božinovića, Marića i Malenicu, prenosi N1.

Nakon što je premijer na Odboru za Ustav predstavio Božinovića, Marića i Malenicu, krenula je rasprava.

SDP-ov Peđa Grbin kaže da je pažljivo slušao premijera kad je predložio ministre.”Premijer nam nijednom riječju nije objasnio zašto smo mi ovdje”, rekao je Grbin, dodavši da ga zanima hoće li premijer reći jednu jedinu riječ o tome zašto su smijenjeni ministri otišli iz Vlade.

“Rasprave o Malenici ne bi bilo da svemu nisu prethodile afere gospodina Kuščevića”, kaže Grbin.

Obratio se Davoru Božinoviću:

“Odgovorite mi, gospodine Božinoviću, smatrate li i vi, kao i predsjednica, da je pushback na granici u redu i da je prihvatljivo primijeniti malo nasilja prilikom pushback?

Objasnite pravni termin pushbacka, odnosno, koji propis ga dopušta. Osvrnite se na navode policajaca koji kažu da im je naloženo da primjenjuju nasilje i oduzimanje dokumenata migrantima.

Gospodin Kopal je 5.6. ove godine izjavio da ono što radi SOA on neće iznositi javno te je rekao da ima pristup klasificiranim podacima. Koji je pravni temelj za to i je li to u redu”, pitao je Grbin Božinovića.

Grbinu odgovara Plenković:

“Gospodine Grbin, niti ja niti vi nismo sud, da donosimo kategoričke zaključke o tome je li netko nešto prekršio ili ne. Za razliku od vašeg političkog pokušaja da stvarate atmosferu da je netko kriv, ja to nikad neću reći, baš nikada, zato što cijenim sustav i znam što je presumpcija nevinosti. Nikad nikome neću dopustiti da meni i mojoj vladi lijepi etikete i epitete koji imaju veze s korupcijom. Možete nas ne voljeti, možete nas mrziti, kao što to neki ovdje čine, ali nikad neću dopustiti da netko meni ili mojoj Vladi lijepi etikete korupcije”, rekao je Plenković.

Hrvoje Zekanović ocijenio je da je na sjednici igrokaz SDP-a i HDZ-a. Požalio se što o rekonstrukciji neće raspravljati Sabor. ”Vi ćete sad pobjeći, a Sabor je izigran”, rekao je Zekanović. Predsjednik Odbora Željko Reiner poručio mu je da pročita Poslovnik ”koji je izmijenjen za jedne druge Vlade”.

”Policija provodi zaštitu granice, a o postupanjima se se mogli informirati službeno ili iz drugih izvora. Odbijam da postoji pushback. Policija se bori s ilegalnim migracijama”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji bi trebao postati potpredsjednik Vlade. Rekao je da policija radi u skladu sa zakonom, a da se sve dojave provjeravaju. ”Neke su se pokazale točnima, neke nisu”, objasnio je, prenosi dnevnik.hr.

Ponavlja da su ilegalni migranti muškarci u najboljim godinama koji se žele dokopati Hrvatske s ciljem da odu što dalje. ”Te ljude na granici s BiH upozori i oni se vraćaju”, rekao je i dodao da će Hrvatska nastaviti sprječavati ilegalne migracije. Rekao je da je Predsjednica sama objasnila svoju izjavu, a da ju je on shvatio da policajac u samoobrani može koristiti sredstva prisile.

U 10:26 Plenković je otišao s odbora, Robert Podolnjak je glasno negodovao tvrdeći da to on nema pravo.

Zekanović je nakon odlaska Plenkovića rekao da Hrvatska ne reagira dobro na migrantsku krizu i strahuje da će postati hotspot.

”Naša opcija nije podizanje žica i barijera jer smatramo da za tom mjerom nema potrebe, barem u ovom trenutku”, rekao je Božinović. Naglasio je da bez čovjeka nema prave zaštite granice te Hrvatska u tom segmentu ima najbolje ljude.

Milorad Pupovac uvodno je rekao da ovakav način rada odbora treba promijeniti. ”Za jedno pismo koje nigdje nigdje nije kriminalizirano Predsjednica tvrdi da vrijeđa ljude koji su pretrpjeli ratno stradanje, dijalog u tim uvjetima nema nikakve šanse”, rekao je Pupovac.

SDP-ov Ranko Ostojić upitao je Božinovića hoće li pravobraniteljici osigurati dokumente oko istraga po pitanju nehumanog postupanja od strane policije na granicama, a koja već duže upozorava da joj policija i Ministarstvo ne ustupaju te dokumente. Božinović mu je odgovorio da joj dostavljaju sve dokumente te da nema pitanja na kojoj joj nije odgovoreno. – Ali nema ni pravne osnove da bilo tko traži ulaz u informacijski sustav bilo koje institucije – zaključio je.

Nakon Marića i četiri sata rasprave, na sjednici Odbora za Ustav konačno je krenulo ispitivanje kandidata za novog ministra uprave Ivana Malenice. SDP-ov Peđa Grbin je na početku ponovio da je Malenica ovdje samo zato što je njegov prethodnik Lovro Kuščević mešetario s nekretninama.

Malenicu je upitao koji je njegov stav oko Zakona o sprečavanju sukoba interesa i jesu li ovlasti Povjerenstva prevelike. Pitao je i misli li da Hrvatska ima previše jedinica lokalne i regionalne samouprave te što će napraviti s Zakonom o referendumu.

Vezano uz ovlasti Povjerenstva, Malenica je kazao da se trebaju popuniti neke pravne praznine.

– Bez sveobuhvatne analize teško je utvrditi je li jedinica lokalne samouprave previše -poručio je Malenica.

Na ponovljeno pitanje o broju lokalnih i regionalnih jedinica samouprave, Malenica je dodao kako smatra da ih treba smanjiti.

Što se tiče odluke Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru, poručio je da će učiniti sve da se ta odluka primijeni, prenose 24 sata.

Odbor za poljoprivredu

Već u 10:35 Plenković je počeo predstavljati novu ministricu poljoprivrede na matičnom odboru za poljoprivredu.

Vučković je na Odboru navela što se sve postiglo u Ministarstvu poljoprivrede u protekle dvije i pol godine, kao i o planovima kad preuzme resor.

Odbor za poljoprivredu podržao je buduću ministricu Mariju Vučković.

Ja sam se trudila govoriti istinu, reagirati na upite. Ja vjerujem da nisam rekla ništa pogrešno, rekla je Vučković nakon sjednice Odbora.

Dodala je da očekuje dobru suradnju. To je velik resor, uvijek može biti različitih sukoba, različitih interesa, nastojat ćemo raditi zakonito. Na sva ćemo pitanja odgovarati javnosti pa će biti lakše, rekla je Vučković.

Od prethodnika je, kako je rekla, dobila sve informacije i sve što joj je potrebno za odgovarajuće obavljanje posla.

Nakon što je Hrvoje Zekanović bio nezadovoljan što ne može premijeru postaviti pitanje na Odboru za Ustav (jer nije član odbora pa mora čekati), slična situacija je i na Odboru za poljoprivredu s Gordanom Marasom koji je napustio sjednicu.

Odbor za EU fondove

Gordan Maras (SDP) koji je demonstrativno napustio Odbor za poljoprivredu jer ga je napustio i Plenković pa mu nije mogao postaviti pitanje, na Odboru za EU fondove rekao je da je Plenković napravio najkorumpiraniju Vladu od devedesetih godina. ”Nije stvar percepcije i etiketiranja, pa nije oporba parkirala Mercedes u dvorište Gabrijele Žalac”, rekao je Maras.

”Palac dolje vašem novom ministru”, zaključio je SDP-ov zastupnik.

”Maras je kao stalker koji me slijedi od odbora do odbora i čestitam mu na trčanju. Vapio je za trećom šansom da malo počne plakati. Ako želite plakati odite van”, odgovorio mu je Plenković.

Maras je više puta ponovio da Plenković vrijeđa, na što mu je premijer odgovorio da ništa ne zna. ”Plačljivko je sad napustio Odbor”, zaključio je Plenković.

Nakon žestokog okršaja na sjednici saborskog Odbora, Gordan Maras obračun s premijerom nastavio je na Facebooku.

”Bahatlija vrijeđa i ne odgovara na pitanja o korupciji. Katastrofa je kakvog premijera ima Republika Hrvatska!”, napisao je Maras i dodao da jedva čeka da Plenković dođe na Odbor kojim on predsjeda.

Odbori za europske poslove i vanjsku politiku

Pred Odborima za europske poslove te vanjsku politiku koji su sazvali zajedničku sjednicu, Plenković je predstavio novog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana, bivšeg veleposlanika u Njemačkoj.

– Dugogodišnji diplomat, desetljeća proveo u sustavu vanjskih poslova, radio je brojne važne dužnosti, izuzetno profesionalan u svom radu, jako dobro poznaje sustav – nabrajao je Plenković podjetivši kako njegova prethodnica Marija Pejčinović Burić ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe što je jako veliki usjeh jer je riječ o uspjehu koji je prošao filter i država članica i Europskog parlamenta. Pozivom Grlić Radmanu želi, dodaje, osnažiti sustav vanjskih poslova, posebice s obzirom na to da Hrvatska treba voditi predsjedanje Vijećem Europe. – Uz svoju pripadnost HDZ-u, razvijao je i znanstvenu karijeru, te poznavajući sustav 30 godina, mislim da mu neće biti problem pohvatati sve konce u ministarstvu – rekao je Plenković. Sam Grlić Radman zahvalio je na ukazanom povjerenju. Prisjetio se kad se kraj 1991. godine prijavio na posao u Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno iznomenih poslova kako se tada zvalo.

– U službu vanjskih poslova krenuo sam bez iskustva, ali s entuzijazmom, bio sam prvi hrvatski diplomat koji je bio poslan u Švicarsku. Želio bih vam zapravo reći koliko sam vezan uz Ministarstvo vanjskih poslova – govorio je Grlić Radman. Iznenadilo ga je kad ga je premijer nazvao. – Nakon što sam dobio vaš poziv, vratio sam se, došao u svoju staru bazu, jako sam ponosan na cijelo razdoblje našega rada, smjenjivale su se vlade, ali mi smo nastavili posao. Cilj je svakako pojačati strukturu u ministarstvu, te pripremiti se za predsjedavanje EU. Čini mi se da javnost to baš ne razumije u potpunosti i mislim da ne bi bilo dobro da ljudi to ne znaju. Predsjedavati EU, mi prije 25 godina mi nismo ni mogli zamisliti da je to moguće, jedna mala država, iako nas ne volim nazivati malim, da vodi tako nešto – kazao je Grlić Radman, dodavši kako već sada razmišlja i koji će biti njegovi prvi posjeti, prenosi Večernji list.

Počeo je Odbor za rad i mirovinski sustav na kojemu se raspravlja o iskazivanju povjerenja Josipu Aladroviću za obnašanje dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava.

“Pozivam na dostojanstvenu raspravu, pogotovo one kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku, pozivam da održimo nivo rasprave”, kazao je na početku predsjedavajući Odbora Gordan Maras.

Nitko mu nije replicirao.

…………..

Facebook Komentari