Za botaničare: Kako izabrati fikus za svoj dom? Pernar je fotosintetski kudikamo izdašniji

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Otkad je na djelu predsjednik-fikus teško je izračunati nadilaze li ukupne dobrobiti te službe troškove iskazane u izvješćima i je time svaka pa i najblentavija slutnja njezine beskorisnosti u najmanju ruku opravdana jer se i ono malo fikus-ovlasti može prenijeti na sabor i vladu.

Tako izbor biljke za Pantovčak postaje ili natjecanje za politikantskog florista ili prvorazredni demokratski kič ili taktičko održavanje rejtinga između europskih i parlamentarnih izbora pri čemu se teško odlučiti jer tuzemni je suveren podjednako sklon cvjećarstvu, kičeraju i mužnji javnog novca. Pretpostavimo kako se dominantno radi o trećem scenariju jer svatko tko dobije fikus dobio je dvorsku ludu koja tu i tamo može stvarnom vladaru reći istinu i sačuvati glavu na ramenima, ali i besplatan medijski prostora do parlamentarnih izbora.

Pod pretpostavkom trećeg scenarija ponuda je zasad kolosalna. U središtu imamo 2 kandidata SDPHDZ-a proizašlih iz iste škole i učitelja, tj. Barbie „Bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta“ i Zokija „Nemam pojma“ Gubitnika koji bi još gubio prije nego što se za svagda izgubi. Ulazak u drugi krug, što je vrlo vjerojatno i pobjeda bilo kojeg od njih nastavak je dvo- tj. jedno-stranačja koje je na vlasti zadnjih 30 godina.

Desno od SDPHDZ-a imamo također 2 kandidata, bivšeg suca komada 1 i aktualnog pjevača također komada 1 pri čemu obojica imaju osebujne zamisli o službi predsjednika; konkretno, prvi misli revidirati službu u skladu sa zakonima, a drugi mijenjati ustav kako bi ozakonio nasuprot parlamentarnom recimo frtalj-predsjednički sustav. Prvi ima vojsku revoltiranih birača kojima je pun kufer nepotističke, korumpirane i kriminalne države, a drugi novopečene licemjerne konzervativce koji su pod HDZ-ovim skutima šutjeli godinama.

Lijevo od SDPHDZ-a imamo isto 2 kandidata, nepostojećeg kandidata liberalne ljevice, ali sudeći po statusu strančica kao što su HNS, HSLS, Napušeni Amsterdamci i sl. oni vjerojatno misle kako će kontinuitet lakše održati uz nego nasuprot Zokiju „Nemam pojma“ Gubitniku, ali i sumanutog odmetnutog Pernara koji ne gubi podršku birača i koji iza sebe ima dobar dio revoltiranih, mladih i ljudi sklonih šali, vicu i svakojakoj poruzi.

Najveća je vjerojatnost ulaska u drugi krug jednog ili oba kandidata SDPHDZ-a i zatim pobjeda jednog od njih. Kandidati desno i lijevo imaju izglede za drugi krug pod nekoliko uvjeta: izlaznost znatno veća od 50%, porast protestnih glasova (jer svi su oni protiv nečega i/ili nekoga), slaba izlaznost SDPHDZ-ove stranačke mašinerije i njihovo prelijevanje desno i lijevo (lijevog krila ili SDP-a anarhistu, a desnog krila ili HDZ-a pjevaču ili sucu).

Opća demokratska gibanja u RH i EU sugeriraju kako bi za naciju bilo najbolje da SDPHDZ izgubi izbore, tj. da pobijedi jedan od kandidata koji se suprotstavlja SDPHDZ-u, točnije ili Kolakušić ili Pernar.

Štoviše, u tom je izboru Pernar fotosintetski kudikamo izdašniji. Prvo, nema tako beznačajnih fikus-ovlasti koje on ne bi bio sposoban pretvoriti u cirkus i natjecanje za florista godine. Drugo, on je luđak koji je prerastao samog sebe, postao simbol hrvatske luđačke politike i samim je time najnormalniji kandidat.

Facebook Komentari