Analiza političkih preferencija za EU izbore (4. dio): HDZ ima dramatičan pad, SDP u konstanti, evo kako stoje Živi zid i MOST

Piše: Ante Rašić

Četvrtim dijelom analize političkih preferencija obuhvatit ćemo tri županije te uzeti prosječnu vrijednost anketiranja građana u tri navrata i tri različita vremenska intervala. Zahvaljujući ispitivanju građana u različitim vremenskim intervalima utvrdili smo trend rasta, pada ili konstante, prije svega u dvije najveće političke stranke, ali i ostalih u ovoj političkoj utakmici.

Osječko – baranjska županija

Nakon prvog kruga HDZ je imao podršku od 22 % i na pretpostavci izlaznosti na zadnjim izborima za EP i broju birača sa zadnjih izbora za župana i Županijsku skupštinu, u drugom ispitivanju je ta podrška porasla na 24 % dok je na zadnjem ispitivanju ta podrška pala na dramatičnih 14,86 ili prosječnu vrijednost od 20,28 %. Ako to pretvorimo u broj glasova, dobijemo brojku koja je daleko manja od one iz 2014., a iznosi 12 228 glasova ili za 11.279 glasova ili 48 % manje.

Dok kod HDZ imamo dramatičan pad podrške i negativan trend koji signalizira da je moguć i još veći pad, kod SDP-a imamo konstantu u sva tri kruga ispitivanja od 22 %, što se može tumačiti i prepoznatljivošću njihove kandidatkinje Biljane Borzan inače Osječanke.

Koprivničko Križevačka županija

Nakon tri kruga ispitivanja u ovoj županiji imamo slučaj da HDZ ima konstantu s minimalnim odstupanjem, ali ta je konstanta izražena u poražavajućem rezultatu u odnosu na 2014 gdje je HDZ ostvario pobjedu s osvojenih 43,71 % dok sadašnja prosječna vrijednost iznosi tek 14,56 % potpore birača ili gubitak od 29,15 %. Možda bi ovaj podatak djelovao iznenađujuće da nisu izvršena tri kruga ispitivanja i u svakom krugu rezultat se razlikovao u decimali kod HDZ, kod SDP-a taj je postotak s visokih 53,57 % u prvom krugu, pao na 33 u drugom da bi u trećem on došao na 21,43 uz srednju vrijednost od 36 %, što samo po sebi i nije neko iznenađene jer je očekivano da postoci padaju na veličinu uzorka, ali ne treba smetnuti da SDP u Koprivnici ima izrazito veliku podršku birača, no ipak SDP-a lista u ovoj županiji ima trend pada, a HDZ-a konstantu.

Šibensko Kninska županija

Analizu rezultata u ovoj županiji nismo radili do sada, a sada ćemo i u njoj napraviti usporedbu s rezultatima iz 2014., baziranu na broju birača s lokalnih izbora 2017, kao i izlaznosti 2014. i opet bez uračunavanja demografskog sloma kojeg nije bila pošteđena ni ova županija.

Iako je HDZ na izborima 2014 ostvario uvjerljivu pobjedu sa 48,40 % ili 13.720 glasova uz izlaznost od skromnih 20,93 %, danas bi osvojio 14,26 % ili 3311 glasova. U ovoj županiji po današnjim projekcijama, ili ispitivanju, HDZ ima gubitak od više od 10 000 glasova ili točnije 10.402 glasa.

Nema samo da HDZ pad u ovoj županiji, pad ima i SDP, koji je 2014. imao rezultat od 32,79 % ili 9294 glasa, dok bi danas osvojio 18,51 % ili 4139 glasova, odnosno 5155 glasova manje.

U ovoj županiji imamo zanimljivost da se podrška HDZ-a, NHR-a i Živog zida razlikuje u decimali.

Iako nemamo namjeru raditi projekcije mandata već samo analizirati podršku dviju najvećih stranaka u odnosu na zadnje izbore za EP 2014. godine vidljive su neke činjenice.

I HDZ i SDP imaju pad, u odnosu na 2014., što je očekivano s obzirom na to da su na tim izborima nastupale u koalicijama, a sada samostalno, ali sam trend u ovom ispitivanju koje se radi u tri navrata, HDZ ima naglašen trend pada dok je SDP u konstanti ili u porastu.

Osim ove dvije stranke jedino još MOST i Živi zid imaju konstantu i vrijednosti koje ne osciliraju u odnosu na redovna agencijska ispitivanja u Hrvatskoj, što daje potvrdu konstantnosti biračkog tijela. Osim njih malo iznad ili malo ispod praga nalazi se još 5 stranačkih ili neovisnih lista što sugerira disperziju ne samo na ovim izborima.

Lošu podršku birača nekim strankama nemamo namjeru analizirati, pronalaziti razloge, koji očito postoje već to prepuštamo političkim analitičarima i vodstvima tih stranaka.

Analiza političkih preferencija za EU izbore (3. dio): Birači kažnjavaju Plenkovićevu politiku u Zagrebu i Dubrovačko – neretvanskoj županiji

Analiza političkih preferencija za EU izbore (2. dio): Potop Plenkovićevog HDZ-a u Sisačkoj i Koprivničkoj županiji; SDP iznad očekivanja

Analiza političkih preferencija za EU izbore (1. dio): Mrtva utrka SDP-a i HDZ-a, dramatičan pad HDZ-a u Slavoniji, kazna za nebrigu

Facebook Komentari