Miletić zbog Uljanika proglasio službeno Dan žalosti: Ovu Vladu pamtit ćemo kao grobara hrvatske industrije

Zbog otvorenog stečajnog postupka nad društvom Uljanik Brodogradilište, u Puli je odlukom gradonačelnika Pule Borisa Miletića ponedjeljak 13. svibnja proglašen Danom žalosti.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastava na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena upravna tijela Grada Pule, trgovačka društava i ustanove kojim je Grad Pula vlasnik odnosno osnivač, piše Glas Istre.

Na Dan žalosti neće se održavati zabavne priredbe.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

“Trgovački sud u Pazinu danas je bio primoran nad društvom Uljanik Brodogradilište otvoriti stečajni postupak. Nakon mjeseci agonije i ponižavanja, Vlada je konačno uspjela u svom naumu – Uljanik odvesti u stečaj. Ova Vlada ostat će zapamćena kao Vlada koje je uništila hrvatsku brodogradnju i potpisala kapitulaciju hrvatskog gospodarstva. Proces guranja Uljanika prema stečaju obilježen je izostankom bilo kakve državničke hrabrosti, političke odgovornosti i ljudske pristojnosti.

Uz Upravu Uljanika koja snosi odgovornost za poslovanje društva, ne može se amnestirati odgovornost države koja je najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika s ukupno 25 posto udjela i koja je svojom nebrigom i ignorancijom zapečatila sudbinu brodogradilišta. Sada je sasvim jasno da je cijela priča s potencijalnim strateškim partnerima, pa i ova posljednja s investitorima iz Kine bila samo farsa kojoj je bio cilj produžiti agoniju radnika i izmrcvariti Uljanik do kraja.

Stečaj Uljanika imat će traumatične posljedice za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Uljanik je stoljetni gospodarski i kulturni simbol Istre koji je pune 163 godine osiguravao egzistenciju tisućama obitelji.

Stečaj Uljanika predstavlja ogroman kulturni, gospodarski i emotivni gubitak za sve građane Pule zbog čega će u Puli će današnji dan biti proglašen Danom žalosti”, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić.

“Zbog centraliziranog državnog sustava, ni Grad Pula ni Istarska županija, na žalost, ne raspolažu nikakvim mehanizmima kojima su mogli utjecati na rad brodogradilišta ili kojima su mogli intervenirati nakon što se Uljanik našao u krizi. Međutim, Grad i Županija pokrenuli su niz mjera kojima nastoje radnicima i njihovim obiteljima maksimalno olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli, a za koju Vlada, na žalost, ne pokazuje niti minimum suosjećanja.

Na Pučkom otvorenom učilištu ponuđeni su programi prekvalifikacije za sve radnike Uljanika koje plaća Grad Pula i provode se mjere usmjerene prema poduzetnicima kojima se olakšava zapošljavanje radnika koji su ostali bez posla, poput bepovratnih sredstava Grada za novoosnovana poduzeća, zapošljavanje i samozapošljavanje. U suradnji s Istarskom razvojom agencijom Grad i Županija provode niz programa koji su usmjereni jačanju ljudskih resursa i zapošljavanju, a imenovali smo i Povjerenstvo za pomoć radnicima Uljanika. Sukladno našoj Odluci o socijalnoj skrbi postoji niz pomoći koje su radnicima Uljanika na raspolaganju, a pokrenuli smo i inicijativu prema nadležnom Ministarstvu kako bi radnicima pomogli da iskoriste mogućnosti Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji koji pruža podršku osobama koje su izgubile posao.

Posljednja u nizu inicijativa je i pokretanje Sajma poslova koji će se u Puli održati 27. svibnja, a od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore zatražili smo podatke o potrebama za zaposlenicima i radnicima. Molimo građane da se za sve informacije o konkretnim mjerama i programima jave u naš Upravni odjel za društvene djelatnosti (Segijevaca 2, 052/371-930, info@pula.hr),” kaže Boris Miletić.

Facebook Komentari