Drama u Lici: Tajno glasovanje nije održano, Kustić je imao kvorum, ali je prebačeno za četvrtak

Predstojnik Ureda državne uprave Ličko-senjske županije Darko Banić sazvao je konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine.

Skupština je počela stankama, a sjednici su prethodili razgovori o mogućoj suradnji, no ni jedna od lista koje su osvojile mandate nisu objavile da su potpisali sporazum o suradnji.

HSP i nezavisni Ante Dabo potvrdili su da oni na sjednicu stižu bez prethodnih sporazuma.

Podsjetimo, prijevremeni izbori za Županijsku skupštinu održani su 10. ožujka.

Od 33 mjesta 14 mandata osvojila lista HDZ-HSU-HSP AS -HSS-HBS, osam nezavisna lista Darka Milinovića, šest HSP, tri mjesta lista nezavisnog zastupnika Ante Dabe i dva SDSS-a, prenose vijesti.hr.

Odlučeno je, po prijedlogu Marijana Kustića (HDZ), da se za predsjednika skupštine glasuje tajno.

Kustić je zaključio da se sjednica nastavlja u 17 sati.

Kalkulira se da je došlo do tajne koalicije HDZ-a i HSP-a, ali za to zasad nema potvrde, bar do glasovanja o predsjedniku skupštine.

“Dobro je da će se formirati skupština, ono što nije dobro, nikada nije bilo tajnog glasovanja. Pozdravljam Karla Starčevića koji je govorio da ne želi sudjelovati u trgovini i zakulisnim igrama. To je dobro, to je demokratski standard. SDSS je podržao tajno glasovanje jer ne žele biti prevaga. U ove se izbore išlo jer se nije znalo tko je većina, a tko manjina. Mislim da to nije bila dobra odluka, ali je tako bilo. Nakon ovih izbora građani županije zaslužuju znati tko je većina, a tko je manjina. Ako se HDZ, SDSS i HSP dogovore da će biti predsjednik gospodin Kustić, ili bilo tko, mi ćemo to podržati. Bilo bi korektnije da predsjednik Skupštine bude izabran jednoglasno. To je europski standard ponašanja. Čestitam na izboru, on je evidentan. Građani moraju znati da se ne zna tko je većina u županiji. Zašto nemaju snage reći da su u koaliciji s HSP-om, a ovoga trenutka i s SDSS-om. Dobro je da će biti izabran predsjednik, ali u tim zakulisnim igrama nećemo sudjelovati. Imajte hrabrosti reći i vi iz HSP-a da ste u koaliciji s HDZ-om. Mi smo to očekivali. Danas im se pridružuje i SDSS, ja to pozdravljam, kako bi mogli raditi i razgovarati o proračunu”, poručio je aktualni župan Milinović.

Ante Dabo i Bura promjena, te Milinovićevi neće se pojaviti u 17 sati, kaže Milinović i dodaje da tajno glasovanje nije demokratski standard. Ispravio se da pretpostavlja za Dabinu listu da se također neće pojaviti na tajnom glasovanju. Milinović je napomenuo da županija za dva dana, ako se ne donese proračun, propada dodatnih 18,6 milijuna kuna.

HSP će na ovom glasovanju pokazati jesu li kohezivni ili su se razdvojili, nastavio je Milinović, te podsjetio je da HDZ-u i SDSS-u treba jedan glas iz HSP-a. Dodao je i kako smatra da Karlo Starčević neće dopustiti takvo degradiranje HSP-a.

Na pitanje otvara li tajno glasovanje nagađanja da su neki zastupnici kupljeni, Milinović je poručio: “To ćete morati pitati neke druge. U svakom slučaju, tajno glasanje nije demokratski standard. Otvara prostor za glasine da su se neki dogovorili. Moja lista neće doći na tajno glasovanje”.

Kvorum postojao, ali Kustić prebacuje glasovanje

Glasovanje je prebačeno za četvrtak, u 17 sati je bilo kvoruma, ispostavilo se kasnije.

Mogli smo konstituirati, ali nastavak je u četvrtak u 18 sati, rekao je Kustić izravno u programu N1 u 18:30 sati.

Ni izvjestitelju N1 nije bilo jasno zašto je odgođeno glasovanje, jer Kustić na to pitanje nije ponudio nijedan logičan odgovor, pošto je kvoruma za glasovanje bez Milinovićevih i Dabinih zastupnika – bilo.

Nisu došli vijećnici liste Bura Ante Dabe, a nakon toga su iz vijećnice izašli i članovi liste Darka Milinovića koji su bili protiv tajnog glasovanja.

“Zašto gospodin Milinović nije predložio svog kandidata. Mi smo tražili tajno glasanje, mogli su prekrižiti listić. Zašto nisu ostali, ali očito je potrebno manipulirati. Ono što radi, radi kontra županije. Nažalost smo njegov taoc. Mi smo pokazali da je gospodin Milinović taj koji manipulira županijom i da neće napustiti mjesto župana. U četvrtak je tajno glasanje. Može biti samo praznik demokracije. Da li je u silnim godinama što je radio uz županiji njemu normalno da se radi pod stolom, ne znam”, rekao je predsjednik ličkog HDZ-a i kandidat za predsjednika Skupštine Marijan Kustić.

Facebook Komentari