Da smo progresivni, više sekularni, razumni, puni europskih vrijednosti na računu za malu Milu ne bi bilo ni 500 kuna

Piše: Snježana Nemec

O nama Hrvatima napisano je svašta pa tako i da smo sve manje progresivni, sve više konzervativni, sve manje sekularni i racionalni, što bi u osnovi moglo i stajati da se ne nastavlja i uporno tvrdi kako sve više odudaramo od europskih vrijednosti. Onaj tko to piše ili možda razmišlja, u što čisto sumnjam neka napiše i koje su to europske vrijednosti, osim onih na deklarativnoj razini, od demokracije, jednakosti, ljudskih prava, i neka pojasni što te vrijednosti donose.

Ako takvu ocjenu nas samih dovedemo u korelaciju sa slučajem male Mile, za koju se cijela Hrvatska digla na noge i pokazala ne samo suosjećajnost i velikodušnost , već što je najvažnije etiku povezanosti i zajedništva, tada se ne postavlja samo pitanje jesmo li uistinu takvi, već i pitanje, koliko uopće razumijemo o čemu pišemo i govorimo.

Sudjelovati u ovakvoj humanitarnoj akciji i predložiti da roditelji male Mile ne prodaju kuću kako bi se dijete imalo gdje vratiti pokazuje prije svega etiku građenu na zdravome ljudskom razumu, upravo na onom koji nam se osporava. Pokazuje i samu bit, a to je da smo tvorci života koji ovdje na zemlji imaju puno toga za učiniti.

Hrvatski narod svojim djelovanjem, pa neka je to i samo kroz nekoliko dana bliži je Platonovom etičkom nauku po kojem ljudska djela svoju dobrotu i ljepotu dobivaju time što zrcale ideju »lijepe dobrote« ili jednom Aristotelu koji nalazi najviši cilj ljudskoga djelovanja u eudajmoniji (zadovoljstvo, sreća), nego što su svi oni, od kuda se diktira ponašanje i vrijednosti, i zbog kojih i za račun kojih se tako i piše o nama. Druga opcija ovakve naracije o vlastitom narodu bez početka, sredine i kraja može biti jedino glupost ili nerazumijevanje.

U tim nedefiniranim europskim vrijednostima na koje se vole neki pozivati, a koje su u osnovi globalne vrijednosti, i bolnica u Philadelphiji koja traži nevjerojatan iznos za liječenje, poslala je i nevjerojatno hladan e – mail, razmišljajući vjerojatno – mogli smo tražiti i više, ne razumijevajući da nema tog iznosa koji hrvatski narod ne bi prikupio.

Zaključno, zahvaljujem Bogu da smo takvi kakvim nas se prikazuje jer da smo progresivni, više sekularni, razumni, puni europskih vrijednosti na računu za malu Milu ne bi bilo ni 500 kuna.

Sretno ti, mišu, mali i hrabri! <3

Facebook Komentari