21.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Komičar vodi u utrci za predsjednika Ukrajine

Komičar vodi u utrci za predsjednika Ukrajine

Zatvorena su birališta u Ukrajini. Iako se ne očekuje da će Ukrajinci predsjednika izabrati već u prvom krugu, nego u drugom za tri tjedna, dominantni kandidat u kampanji sam je možda najbolji komentar političke scene u toj zemlji.

Komičar naime vodi u utrci za predsjednika države od 45 milijuna stanovnika. Mladoliki Vladimir Zelenski prije četiri godine osvojio je gledatelje ulogom običnog čovjeka koji postaje šef države i kreće u križarski rat protiv svega lošega u društvu.

– Osjećam se živahno i nekako ukrajinski. Sjajan osjećaj! Došlo je proljeće i vrijeme je odlično, govori Vladimir Zelenski, kandidat za predsjednika Ukrajine.

Ipak, natpolovičnu većinu u prvom krugu komičar neće osvojiti.

– Zelenski vodi s 30, 2 posto. Ali čak 25 posto birača ne zna za koga bi glasovali. Rezultat se zato ne može znati, istaknuo je Taras Berezovec, politički analitičar.

Iza njega po podršci dvije su mnogo poznatije i iskusnije figure ukrajinske politike: aktualni predsjednik Petro Porošenko i bivša premijerka i svojedobno žrtva montiranog sudskog procesa Julija Timošenko. Veće izglede za ulazak u drugi krug ima Porošenko.

Birači uglavnom imaju jednostavne želje – jedinstvo, bolji život, nestanak korupcije, mir…

Središnja vlast ne kontrolira Krim i područja na istoku, gdje živi oko 30 posto birača. Stanovnici uz crte razdvajanja iskusili su rat.

– Želim da bude mir. Moji unuci imaju fakultetske diplome, ali sada čiste ulice, govori Valentina, stanovnica Marinke, Doneck.

Međunarodni promatrači izvještavaju da izbori protječu glatko, ozbiljnija kršenja pravila nisu prijavljena, javlja HRT.

Najnovije

Još iz rubrike