HNS se divi stadionu u Budimpešti: Što Hrvatska ovo ne može?

Opet se aktualiziralo stanje stadiona u Maksimiru. Naime, u ponedjeljak navečer s tribine je pao prozor. Srećom nitko nije ozlijeđen, iako se sve dogodilo u blizini grupe djece. Danas se oglasio i Hrvatski nogometni savez.

“U samo 14 mjeseci, uz financiranje države, mađarski velikan Ferencváros i mađarski nogomet dobili su prekrasan novi stadion – spektakularnu Groupama Arenu. Gledajući taj stadion, hrvatski navijač ne može se ne zapitati – zar Hrvatska nema beton? Željezo? I radnike sposobne napraviti ovakav stadion?”, stoji na službenoj stranici HNS-a.

“Hrvatska nogometna reprezentacija imala je priliku već dva puta zaigrati na novom, uistinu krasnom stadionu u Budimpešti: u ožujku 2016. godine kada je u prijateljskom susretu s Mađarskom odigrala 1:1, dok su domaćini gotovo točno tri godine kasnije, ove nedjelje, slavili 2:1 u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Na ponos svim Mađarima, ulaznice za tu utakmicu rasprodane su čim su puštene u prodaju.

Groupama Arena izgrađena je na mjestu nekadašnjeg stadiona Albert Florian – pokušaji rekonstrukcije starog stadiona su odbijeni zbog velikih troškova te je 2012. bilo objavljeno da će se na toj lokaciji izgraditi novi stadion za 23.000 gledatelja, drugi najveći u Mađarskoj.

Izgradnja novog stadiona započela je 28. ožujka 2013. godine, a već 10. kolovoza iduće godine odigrana je prva utakmica na novom stadionu – Chelsea je s 2:1 pobijedio domaći Ferencváros.

Groupama Arena koštala je oko 50 milijuna eura, a ministar gospodarstva Mihály Varga izjavio je kako će prodaja zemljišta dobivenog okretanjem pozicije novog stadiona pokriti troškove izgradnje.

Stadion je multi-funkcionalan te uz nogometne utakmice može ugostiti i koncerte, konferencije i različite druge kulturne događaje. 2800 tona željeza izrađeno je u Kecskemetu, dok je betonska struktura (25.000 kubičnih metara) napravljena u Penteli. Izgradnja stadiona omogućila je posao za oko 2.000 radnika.

Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim se tempom nastavilo i u narednom razdoblju.

Krajem ove godine planira se i otvorenje nacionalnog stadiona u Budimpešti koji nosi ime legendarnog Ferenca Puskasa, na kojemu će sljedećeg ljeta biti odigrane tri utakmice natjecanja po skupinama Europskog prvenstva te jedan susret osmine finala”, stoji na službenim stranicama HNS-a.

Facebook Komentari