Nobilo: Ne može se kaznenim postupkom manipulirati kako bi se štitio Vladin rejting; Policija laže

Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande, jednog od uhićenih u akciji Uljanik, kazao je novinarima kako se njegov klijent ne osjeća krivim te tvrdi da Vlada manipulira kaznenim postupkom kako bi zaštitila svoj rejting.

“Sve postaje jasno. Znalo se da Vlada ovaj tjedan ide s informacijom da brodogradilište ide u stečaj, stvorena je kampanja i mi imamo ovaj postupak s uhićenjima. Ta koordinacija gdje se kaznenim postupkom ostvaruju politički ciljevi i štiti rejting Vlade tako bode u oči, to je nešto nedopustivo. Ne može se kaznenim postupkom manipulirati kako bi se štitio Vladin rejting. Ovaj tajming je tako banalan, to smo vidjeli 20 puta u zadnjih 10 godina”, rekao je Nobilo.

Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP u utorak poslijepodne.

“Lažu! To nije istina. Ne mogu iznositi što sam čuo, ali ta brojka nije točna”, kazao je Nobilo,

Na novinarsko pitanje je li Vlada naredila da se krene s uhićenjima: “To je očigledno, svi koji smo u ovom poslu znali smo da će se ovo dogoditi. To je ono što se ne smije raditi”.

“Sve će se vidjeti u danima koji slijede”, zaključio je Nobilo.

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori riječkog brodogradilišta i drugi direktori Uljanikovih društava te Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe.

MUP o akciji

Tijekom današnjeg dana u akciji je sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, u Rijeci ustrojen Stožer.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – služba Rijeka od rujna 2018. godine provode kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe.

Tijekom današnjeg dana na području Istre je uhićeno 12 hrvatskih državljana (1946., 1954., 1960., 1966.,1953., 1967., 1973., 1955., 1968., 1971., 1957. i 1971.) zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna, a postoji sumnja da su kaznenim djelima pričinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja u kojem je tijekom današnjeg dana sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira.

Do 17 sati obavljene su pretrage svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora, ali se nastavljaju ispitivanja osoba koje će još potrajati.

Nakon što policija obavi ispitivanja, svi će uz kaznenu prijavu biti dovedeni pritvorskom nadzorniku u Rijeci.

Kriminalističko istraživanje u ovom predmetu se nastavlja, piše MUP.

Plenković o uhićenjima

Premijer Andrej Plenković kratko je komentirao uhićenja u Uljaniku. Poručio je da kao predsjednik Vlade ne želi ulaziti u detalje.

“Ono što je sigurno da sve aktivnosti, kao što ste vidjeli, rade PNUSKOK i nadležno Državno odvjetništvo. Oni taj posao, kao što vidim, rade više mjeseci, pretpostavljam vrlo temeljito s obzirom na složenost. To je sve što ću reći”, kazao je Plenković.

Na zamolbu novinara da komentira činjenicu da je vijest o uhićenjima prvi objavio ministar policije Davor Božinović, Plenković je odgovorio kako to nije ni vidio.

Šef SDP-a Davor Bernardić danas je prozvao vlast da su se uhićenja dogodila ‘prigodno’ pred sjednicu Vlade na kojoj se treba odlučivati o Uljaniku.

“To je onaj isti gospodin koji proziva DORH da ne radi ništa, nije vrijedan komentara”, bio je Plenkovićev komentar na kritiku iz redova oporbe.

Na pitanje o odluci o Uljaniku, vlast treba odlučiti hoće li se ići u restrukturiranje brodogralilišta ili stečaj, biti donesena ovaj tjedan na Vladi, poručio je: “Obavijestit ćemo vas.”

Govoreći o izborima za europski parlament i povećanju sredstava za kampanju, a što bi je trebalo činiti znatno vidljivijom, Plenković je kazao: “Nije baš ugodno biti u kampanji 45 dana, a da za nju nitko gotovo i ne zna. Ja sam to prošao pa znam, a vi niste.”, piše N1.

Kompenzacija za stečaj i zatvaranje brodogradilišta? Zvučna imena uhićena, nezakonitosti teške milijardu kuna

Facebook Komentari