Veoma opasna obećana aktivna podrška Dodika i drugih Srba koji ne žive u Srbiji: Ako se to zaista dogodi, to bi moglo zapaliti cijelu Srbiju!

Stanje u Srbiji komentiralo se jutros u emisiji Studio 4. Anđelko Milardović iz Instituta za migracije i narodnost kaže da nije iznenađenje ono što se događa jer u odnosu na ustavnu formulu Vučić je uzurpirao vlast i koncentrirao sve u svojim rukama.

– Žalac koji se zario u biračko tkivo RS bio je informativni program RTS-a i epilog je bio prodor prosvjednika u prostorije RTS-a – kaže Milardović.

Dušan Janić, predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose javio se iz studija RTS-a, gdje, kaže, stanje izgleda normalno.

Napomenuo je da Srbija od 90-tih ima ozbiljno iskustvo demonstracija horizontalnih struktura i građani prepoznaju što se dešava pa se raspoređuju prema tome. Smatra da se nalaze na početku jednog procesa koji ima ozbiljne kapacitete da eskalira, a vodstvo ne želi razgovarati i oslanja se na tzv. vladavinu zakona, policiju i ostalo. Događaji od jučer govore da bi sve moglo ići i u pravcu nasilja a sve je u rukama Aleksandra Vučića, koji ne bi trebao zaboraviti da apsolutni pritisak izaziva apsolutni otpor, kaže Janić i upozorava da je veoma opasna obećana aktivna podrška Dodika i drugih Srba koji ne žive u Srbiji.

– Ako se to zaista dogodi, to bi moglo zapaliti cijelu Srbiju! Ja te ljude molim, ako imaju u glavama sukobe nezavršenih ratova, ostanu kod svoje kuće ili ako su već uzeli državljanstvo, da se ne upliću, ovo nije njihova bitka, nije bitka Dodika, niti jedinstvene Rusije mada će svi aktivno pomoći Vučiću!

Facebook Komentari