Zabrana mise na Bleiburgu: Ono što nije uspjela Milanovićeva Vlada, uspjelo je Plenkovićevoj Vladi

Piše: Tihomir Dujmović, fb

Nema nikakve šanse da bi se austrijske vlasti usudile donijeti jednu ovakvu odluku kakva je glede zabrane mise na Bleiburgu donesena, barem bez prešutnog pristanka hrvatskog državnog vrha. Nikakve!

Pogotovo ne u Kurtzovoj Austriji. No, kako je po svoj prilici ova odluka usuglašena s hrvatskim vrhom, Austrija je pristala biti izvođač, tim prije uzme li se u obzir vrlo jaki srpski, u prvom redu bečki lobi.

Taj isti lobi je bio motor kod zabrana nastupa Marka Perkovića Thompsona, opet s prešutnom podrškom i naglašenim klimoglavom službenog Zagreba. Sve se ovo vidi po prvim reakcijama. Prva je skočila prosvjedom hrvatska Predsjednica da ne bi u ovoj histeriji njene demonizacije slučajno i za ovo bila kriva.

Premjer šuti, a kad premjer šuti, bar smo to naučili, onda se sa razvojem događaja slaže i uz njih pristaje. Kada je obratno, pozovu se kamere da se javnosti pokaže neslaganje. Iste sekunde!

Da se pak premjer slaže s ovom zabranom vidimo iz groteskne reakcije ministrice vanjskih poslova koja je rekla da ne komentira odluke u drugim državama. Kakav cinizam: pa Vaš je posao gospođo da komentirate i nešto učiniti kada druge države donose odluke koje se tiču Vaših građana! Jer kome da se sada naš svijet obrati ako ne predstavnicima vlastite države? Sve je dakle jasno! Ono što nije uspjela Milanovićeva Vlada, sjećate se da je Stazić javno tražio slične i šire zabrane na tu temu, uspjelo je Plenkovićevoj Vladi.

Hoćemo li ikada dočekati vlast koja će imati snage pokupiti kosti poklane nevine hrvatske sirotinje po Sloveniji i Austriji, dostojno ih pokopati u Hrvatskoj, podignuti memorijalni križ toj Golgoti i tako se pokazati dostojnim imati države i obavljanja svih poslova koje država zahtjeva?

Jer, takav jedan potez imanentno je potez i posao hrvatske države. Takav bi posao osim toga elegantno onemogućio ovakva ponižavanja. Ali, mi ni u Hrvatskoj ne iskopavamo svoju povijest, kamoli da bi to imali snage napraviti u Sloveniji! Suočiti se sa poviješću, pokazati da se s njenim posljedicama znaš nositi i pri tom pokazati ljudski pijetet prema ubijenima.

Pa nema groblja u Austriji gdje nećete pronaći spomenik i poginulim austrijskim vojnicima iz drugog svjetskog rata! Svijet je ove probleme odavno raspetljao, ali hrvatska politička ljevica koja je preplavila političku scena i popela se na vrh državne administracije drži i dalje mrtvu stražu Josipu Brozu Titu i njegovom ukupnom političkom djelu.

Otvoreno pismo prof. Tomca hrvatskim intelektualcima: Ovo što se radi Predsjednici RH; Plenkovićeva diktatura u svilenim rukavicama; Sadašnje stanje u Hrvatskoj je nelegitimno i nemoralno i zastrašujuće

Facebook Komentari