Crvena haljina Gabrijele Žalac

Piše: Snježana Nemec

Onako kako palanci i dolikuje važna vijest dočekuje se nekom prezrivom tišinom i potpunim izostankom zainteresiranosti no svaki put kad se nekoj djevi sa estradne scene slomi nokat javnost snažnije rezonira.

Tako je i u slučaju crvene haljine ministrice Žalac. Ovih dana mogle su se čuti čovjeku nepojmljive, drske, nepristojne, neljubazne, bahate, niske i primitivne izjave koje prelaze onu liniju razdvajanja razumnog od nerazumnog, potrebnog od nepotrebnog.

Kroz njih se manifestira i neka uvučenost u državni „maćehinski paternalizam“. Ogorčeni, ljuti na sve, a opet navučeni na takvo stanje, i samo jedna haljina dovoljna je da se sve to ispolji.

Filozofija je to palanke i njenih umova koji u sve imaju uvid, osim u ono što bi zaista trebalo. Svijet je to ni sela ni grada koji svaki narod ima, a čiji duh je duh kolektivne volje, jednoobraznosti kojom se volja izražava. Duh zatvorenog, izoliranog društva koje se ne razvija. Banalan, senzacionalistički i u osnovi nihilistički. Infantilan jer ne može se biti u palanačkom duhu, a ne biti u infantilizmu.

Kada bi toliko energije potrošili na bitne stvari u ovom našem društvu okrnjenom sa svih strana stvari bi drugačije izgledale.

Na žalost u „slučaju crvene haljine“ samo rijetki ne spuštaju se na ovakvu razinu masovne kulture, površnosti i vulgarnosti koja postaje realnost našeg vremena, stila života jer prepoznaju tu prijetnju u svom najgorem obliku, pošast, epidemiju koja sustavno inficira društvo i koja gotovo postaje ultimativna filozofija i načelo po kojem se živi, postaje i biva bićem.

Ako je haljina neprimjerena dužnosti koju ministrica obnaša, ako postaje predmet rasprave zašto mora biti vulgarno. Uputiti kritiku koja opoziva malograđanštinu svakako treba, ali nikako mentalno nasilje staviti naspram kritičke svijesti.

Razviti kritičko mišljenje koje nedostaje, koje nije urođeno već naučeno jer tada smo jedino slobodni od mišljenja drugih. Razviti i tolerantnost, ne kao naivnost već kao etičku, političku dužnost jer haljina se komentira i s političkog gledišta. Tek tada je moguće razumjeti druge i s njima učiti, tek tada je moguće mijenjati stvari pa i minisrtričin pojam o dress kodu.

Facebook Komentari