Autotrolej muči muku jer vozača nema, jedan objašnjava: Sve je u plaći, mnogi su otišli zbog švicaraca….

Osim što sve češće imaju problema s kvarenjem autobusa, kao puno ozbiljniji problem pokazuje se onaj s vozačima, piše RTL.

Željko Bišić Riječane vozi 31 godinu. Kaže uvjeti su pristojni, ali bilo bi bolje da je plaća malo veća. S puno kolega se oprostio.

“Pa otišlo je ja mislim zbog švicaraca i kredita, svi smo se zadužili više-manje, nisu mogli više otplaćivati, ja znam puno kolega koji su otišli jer nisu mogli više od plaće živjet. Najčešće odu u Njemačku, Irsku, van”, priča Željko.

Vozača nikada manje u posljednjih pet godina, sada ih je 313. Tvrtka je zato na posao, na pola radnoga vremena, vratila djelatnike koji su nedavno otišli u mirovinu.

“Mi imamo 40 sati tjedno, a kako ti je smjena osam sati znači to je nešto malo više, kome smeta oni rade tih 40 sati, kome ne smeta oni rade malo više i to je to, ali to prekovremeno je sve plaćeno, nema da te tu netko zakine”, kazao je Damir Kovačić, vozač Autotroleja.

Trebaju 40-ak vozača

Plaća je od 6 i pol do 8 tisuća kuna, ali posao je, kažu vozači odgovoran i stresan. Životi putnika u njihovim su rukama. Zato razumiju masovne odlaske kolega.

“Sve je samo lova u pitanju i sve bi bilo bolje”, tvrdi Sergio Vretenar, vozač Autotroleja. Zbog nedostatka vozača, u manje od mjesec dana dvaput je smanjen vozni red. Najprije na gradskim linijama, a od jučer i na prigradskim.

Autotrolej traži vozače iz cijele Hrvatske. Trebaju ih 40-ak. Spremni su im platiti D kategoriju, prekvalifikaciju struke, ali i smještaj. Od veljače je na snazi i aneks kolektivnog ugovora s boljim uvjetima.

“Trenutno je u pripremi obračun procjena podizanja plaće vozačima i to planiramo provesti u naredna dva mjeseca”, tvrdi Alberto Kontuš, direktor Autotrolej. A kod donošenja odluka treba imati na umu da bez vozača slijedi i kolaps gradskoga prijevoza, piše RTL.

Facebook Komentari