Fašističke izjave predsjednika Europskog parlamenta: Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na ceremoniji u Basovizzzu, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja.

“Ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj žive brojni Talijani i u kojoj su brojna talijanska prezimena, ponovi komunistička diktatura kao Titova. Moramo izbjeći da dođe do tragedija poput onih na ovom području” rekao je Tajani.

Gvor je završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine”, piše N1.

Krenule su prve reakcije.

“U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije”, komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru.

Slučaj je komentirao i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

“Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti”, kazao je Tonino Picula.

“Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma”, kazala je Biljana Borzan.

Istup Talijana komentirao je i Ivan Jakovčić.

“Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema”, kratko je komentirao na Twitteru.

Facebook Komentari