Pupovac o žigosanju u zadarskoj školi: Tim činom prekršene ustavne odredbe o ravnopravnosti i ostvarivanja nacionalne pripadnosti

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac na konferenciji za medije komentirao je slučaj žigosanja mlade djevojke u srednjoj školi u Zadru.

“Smatrao sam neophodnim da se oglasim povodom nemilih događaja u zadarskoj srednjoj školi u kojoj je dvoje učenika žigosano tako da bi im se na dijelovima tijela upisalo slovo ‘U’, a jednoj učenici je pritom rečeno da sada može biti ustaša”, kazao je Pupovac.

Smatra kako su tim činom prekršene ustavne odredbe o ravnopravnosti i ostvarivanja nacionalne pripadnosti.

“Prekršen je zakon o sprječavanju diskriminacije, a jasno da je da u školskim ustanovama ne postoji svijest o kojem vrsti problema se radi i koje radnje je neophodno poduzeti da se takve stvari ne bi događale. Najžalosnije je da škola u tome ne vidi problem. Očekujemo od školskih vlasti i ministarstva da postoje sve potrebne radnje”, kazao je.

Podsjetimo, zadarska policija jučer je objavila detalje incidenta tijekom kojeg je jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova “U” opekao i doslovno žigosao jednu školsku kolegicu i jednoga kolegu.

Učeniku zasad prijeti samo opomena pred isključenje iz škole, piše dnevnik.hr.

Slučaj žigosanje: Roditelj i učenica tvrde jedno, ravnatelj škole drugo, policija treće….

Facebook Komentari