18 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Bespuća hrvatske birokracije: Građanska poslušnost vs Građanska pobuna. Borba za naša prava

Bespuća hrvatske birokracije: Građanska poslušnost vs Građanska pobuna. Borba za naša prava

Piše: Stjepan Mihovil Blažević

Nakon desetak godina, morao sam obnoviti vozačku dozvolu. Koja radost! (čitaj tlaka). Pročitao sam što piše na stranici MUP-a, provjerio svoju dokumentaciju te u petak ujutro otišao do Heinzelove. Uplatio uplatnicu za 151 kunu, kupio 15 kuna biljega te izvadio broj i čekao dvadesetak minuta da dođem na red. Predao sam dokumentaciju te se ispostavilo da ne znam čitati jer zdravstveno uvjerenje koje sam imao (oftalmološki pregled) nije ono što se tražilo, pa izvolite doći kad skupite svu potrebnu dokumentaciju.

Poprilično razjaren, otišao sam odmah do najbližeg doma zdravlja te došao par minuta prije 14h na treći kat u Martićevoj ulici. Pokucao sam i rečeno mi je kako doktorice više nema, pa da dođem u ponedjeljak ujutro… (Da, neki petkom ne rade ni do 14h).

Stigao je i taj ponedjeljak. Ujutro sam otišao na „službeni“ zdravstveni pregled za obnavljanje vozačke dozvole. Nakon vrlo kratkog razgovora, tzv. pregleda, upućen sam oftalmologu (onaj isti kojem sam platio privatan pregled da mi da uvjerenje koje sam mislio da mi treba za obnovu vozačke dozvole). Obavio je pregled te sam se vratio glavnoj doktorici i sestri da mi izda potrebno uvjerenje. Platio sam 250 kuna plus 20 kuna biljega i otišao ravno u MUP.

Ponedjeljak, veća gužva, nakon čekanja napokon sam došao na red. Predajem svu dokumentaciju, kad odjednom, zdravstveno uvjerenje nije točno! Na uvjerenju piše da vozač koristi naočale, a šifra na kraju dokumenta označava da vozač nosi „naočale ili leće“ (čitaj, ne samo naočale). Nažalost, morate ići po valjan dokument…

Tu sam skoro pukao. Duboko udisao te u razgovoru naznačio da se radi o sitnoj tehničkoj pogrešci koja se, vjerujem, može riješiti i koja ne pretvara moj ovjereni pregled u nevažeći. Gospođa na šalteru mi je rekla da može pitati šeficu smjene te sam je lijepo zamolio da to učini. Nakon dvije-tri minute, vratila se i rekla mi je da, nažalost, ne mogu uvažiti dokument te da oni (Medicina rada) često čine tu pogrešku i stavljaju krivu šifru te da to tako ne može i jedino na taj način mogu druge „prisiliti“ da dobro odrade svoj posao. Primio sam dokumentaciju natrag, duboko udisao i nakon par sekundi pauze, pitao:

Mogu li se obratiti voditeljici smjene ili bilo kome zaduženom za prigovore.

Uz malo čuđenje, rekla mi je, možete. Pokazala mi je kojem putem ići (sasvim okolo, ne baš naznačeno kako do te sobe doći, niti blizu mjesta gdje sam bio). Čekao sam svoj red, bila su otvorena vrata ureda, a stranka unutra. Nakon dvije-tri minute čekanja u hodniku, nakon što je druga stranka izašla, a nitko me nije zvao unutra, pokucao sam i ušao.

Kratko sam objasnio o čemu se radi te da je kolegica netom bila kod nje u vezi mog slučaja te da mislim da se s malo dobre volje može naći alternativno rješenje, kao telefonska provjera, mail ili faks da se sitna pogreška ispravi, a ne da ja, stranka, još jedanput moram do Medicine rada i MUP-a. Službena osoba me poslušala, sekundu razmislila te mi je rekla da bi Medicina rada njima mogla dostaviti faksom (moj prijedlog!) novo uvjerenje te mi je dala broj.

Nazvao sam Medicinu rada u Martićevoj ulici te je sestra odmah ispravila pogrešku, ispričala se i poslala novo uvjerenje faksom. Nakon još desetak minuta, preko reda, došao sam ponovo do šaltera i dobio svoju obnovljenu vozačku dozvolu. Hvala Bogu! Sada sam miran deset godina.
Da se ovo isto dogodilo kad mi je bilo 18 godina – ili čak 25 – gotovo sigurno bih spustio glavu i ponovo se uputio iz ureda u ured da državni službenici isprave svoju pogrešku. Ali sada, to je posljednja mogućnost. Prvo tražim, čak zahtijevam, razumnost, profesionalizam i očekujem malo dobre volje.

Moj prijedlog i zaključak: Oboružajte se strpljenjem ali i znanjem. Zatražite što zaslužujete i zahtijevajte razumnost i profesionalnost. Uz osmijeh, otvorit će vam se mnoga vrata i riješit ćete brojne „nerješive“ situacije.

P. S. Uz ovo što sam napisao, dodao bih da sam uputio mail MUP-u sa zahvalom o susretljivosti ali i s molbom da se naputci na službenoj stranici dodatno objasne da ne dođe do pogrešnog tumačenja. Također, mislim da bi bilo sjajno da se dodatno usavrše procedure da se slične situacije riješe, odnosno da oni nude rješenja i alternative, a ne da stranke moraju inzistirati, tražiti, predlagati i zahtijevati druga rješenja. Sustav treba optimizirati na korist svih nas!

Najnovije

Još iz rubrike