Stier o Srbiji kao hegemonu na Balkanu i svojoj kandidaturi za šefa HDZ-a

Davor Ivo Stier, saborski zastupnik HDZ-a, gostovao je u N1 Studiju uživo.

Stier je pojasnio svoju tezu iz eseja objavljenog u Globusu u kojem navodi da Hrvatska ne spada među zemlje Balkana te da je Srbija glavni faktor na tom području.

“Kao prvo, činjenica je da se ponovno miješaju karte u međunarodnom poretku, po prvi put RH to doživljava kao neovisna država i tu se moramo postaviti”, kazao je Stier.

“Za našu nacionalnu sigurnost ne bi bilo dobro da se stvori neki hegemon, a u tijeku su takva dva procesa unutar Balkana; jedan je od strane Srbije koja, imitirajući ono što Moskva radi, pokušava na području bivše SFRJ stvoriti interesnu sferu, a sad je pitanje hoće li u tome uspjeti. Albanija je drugi, a njihova uloga ovisi od dobroj demografiji i odnosima s Kosovom”, kazao je bivši ministar vanjskih poslova.

Koja je uloga Hrvatske?

“Treba voditi politiku kako zadržati jedan balans da se ne stvori nikakav hegemon, kako bi se održala stabilnost. EU doživljava jedna proces fragmentacije i to se reflektira i na nedostatak volje i snage na proces proširenja i transformacije zemalja na Balkanu”, komentira.

“Vrijeme je da i mi dajemo jedan bilateralni puls u odnosima sa Srbijom”, kaže Stier.

Kometirao je i situaciju u BiH i ulogu RH: “Što se tiče BiH, moja pozicija je jasna – RH definitivno ne treba niti može ići u smjeru dominacije nad BiH, ali moramo imati politiku da bilo koja druga država ne može imati dominaciju na nad BiH.”

“Moramo voditi računa o balansu snaga koji će se tamo razvijati”, kazao je Stier navodeći da Zagreb može poduzeti niz stvari.
Stier nije konkretno odgovorio na pitanje je li ispravna sadašnja politika RH prema BiH.

“Vidmo neke napore koji kroz slijed vremana mogu dati rezultate”, kazao je Stier.
Komentirao je izjavu Penave koji je prije dva dana optužio Pupovca i SDSS “za dosljednu velikosrpsku politiku.

“Iz izjava vukovarskog gradonačelnika se ne može reći da je on protiv mirne reintegracije, on je izrazio jedna svoj pogled, on kao gradonačelinik u svakodnevnoj komunikaciji s građanima ima direktan uvid u situaciju”, komentira.

“Mislim da njegova intencija jačati, a ne oslabaiti vrijednosti mirne integracije. To je način na koji sam ja doživio njegove izjave”, kazao je Stier.

Na pitanje razmišlja li li još o tome da se kandidira za predsjednika HDZ-a, odgovorio je: “Za to će se čekati 2020., ali zašto ne.”

“Što se tiče izbora za europski parlament, očekuje da će HDZ biti pobjednik te da će osvojiti pet mandata. O listama za EU izbore sa šefom stranke nije razgovarao, a ti izbori odnosno kandidatura za te izbore, poručio je, nisu mu u fokusu.

Facebook Komentari