U Uredu predsjednice održana sjednica VNS-a, javnost neće saznati o čemu se zapravo razgovaralo, dakle, bilo je opasno

U Uredu predsjednice održana je dugo najavljivana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Više je tema otvorenih za raspravu – od stanja nabave eskadrile izraelskih F-16 do rada sigurnosno-obavještajnih službi.

Nitko od sudionika sastanka nije davao izjave. S Pantovčaka je poslano priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Sukladno ranijoj najavi, održana je druga ovogodišnja sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su zajedno sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na sjednici je raspravljeno stanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U području neklasificiranih podataka Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo je dvije odluke i jednu preporuku državnim tijelima, prvenstveno s ciljem podizanja svijesti, znanja i učinkovitosti državnih institucija Republike Hrvatske.

Na sjednici se raspravljalo i o odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja te trendovima migracijskih kretanja u okružju Republike Hrvatske. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti Vijeće za nacionalnu sigurnost u redovitoj proceduri odobrilo je uspostavu suradnje sigurnosno-obavještajnim agencijama s partnerskim stranim službama, kao i Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2019. godinu te Godišnji plan za rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za nadolazeću godinu”, stoji u priopćenju.

U najavama sjednice govorilo se kako će biti riječi i o aferi SMS, zbog koje je predsjedničin savjetnik Vlado Galić dao ostavku. Govoreći o Galićevoj ostavci i cijelom slučaju, predsjednica je ranije odbacila insinuacije da se iza svega krije pokušaj rušenja Vlade u njezino ime. O tim objedama, rekla je, tražit će razgovor na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, piše HRT.

Facebook Komentari