Plenković rekao da je na VNS-u bila tema afera SMS, a na pitanje o rekonstrukciji Vlade – obratio se novinarima: Super mi je to, hoćete li vi biti premijeri pa vi govoriti kad će bit rekonstrukcija?

Na Vijeću za nacionalnu sigurnost raspravljen je niz tema, kazao je u ponedjeljak premijer Andej Plenković. Spomenuto je i pitanje afere SMS, kazao je.

Plenković je rekao da je na sjednici Vijeća raspravljen niz uobičajenih tema, od plana rada sigurnosno-obavještajnih službi, odnosa sa susjedima, migracija do informacijske sigurnosti. U kontekstu informacijske sigurnosti spomenuto je i pitanje afere SMS.

“U tom kontekstu spomenuto je i to pitanje, prvo da se mora raščistiti do kraja i drugo, da svi koji su na bilo koji način uključeni u odavanje informacija, a dio su bilo policijskoga, bilo nekog drugoga sustava progona, za to moraju odgovarati”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li se spominjao Milijan Brkić, Plenković je rekao da se nisu spominjala imena nego da se “govorilo o modelima kako da se ovakva situacija riješi”.

Odgovorio je i na pitanje traje li istraga afere predugo: “Bilo koja tema koja je ovako kompleksna i osjetljiva traži svoje vrijeme, to vrijeme uzimaju policija i odvjetništvo, a ne politika”.

Osvrnuo se i na slučaj Daruvarac.

“To je strašan slučaj nasilja, više je nego jasno, dokazi su na internetu što se točno dogodilo. Vidim da su svi zgroženi s time. Ja to mogu gledati iz uloge premijera i pravnika. Mislim da je sasvim razvidno da je obrana koristila sve moguće procesne, taktičke poteze kako bi se odugovlačilo s postupkom. Smatram da to nije dobro. Način kako mi kao država ili Vlada to možemo riješiti je da se razmotri kako da ovakve situacije u smislu korištenja procesnih instituta, ne dovode do ugrožavanja brzog odvijanja procesa. Javnost je opravdano ogorčena, jednako sam ogorčen kao i svi jer je ovaj slučaj eklatantan”, rekao je premijer.

Komentirao je i najave iz kluba Milana Bandića da će do kraja godine imati 13 zastupnika, a da im je cilj u idućoj godini doći do 16 saborskih zastupnika

“Pojma nemam o tome”, rekao je Plenković i odbio pokušaje da se odgovornost prebaci na HDZ.

“To odbacujem s gnušanjem, klubu HDZ-a u ovom sazivu Sabora nije pristupio nitko. Iz kluba su otišli oni za koje smatram da bi bilo bolje da u njemu nisu nikada ni bili… Komentatorsko u džuture komentiranje i stavljanje nekakvih tereta na HDZ je nedopustivo. Molim vas kad to komentirate da napravite razliku tko što i zašto radi sa svojim mandatima”, proučio je Plenković, dodavši da je u sadašnjem izbornom sustavu jako teško jednoj stranci osvojiti apsolutnu većinu.

“Inzistiram na enormnoj razlici u ozbiljnosti Vlade, parlamentarne većine i neke konkurencije čije performanse imate priliku gledati uglavnom u Saboru, ali i van njega… Mandati su neopozivi, ni sa kim nismo razgovarali. To što neki odlaze iz SDP-a jer se SDP raspada, pa u njemu ne vide smisao daljnjeg djelovanja, to morate pitati SDP. To što oni žele poduprijeti većinu, to je njihov odabir. Mi nećemo nikoga spriječavati da podupire rad Vlade ili da na taj način posredno podupire parlamentarnu većinu, to nisu iste kategorije, morate biti precizni u tome”, rekao je.

Na pitanje da komentira spekulacije kako bi HNS mogao ispasti iz Vlade i hoće li biti rekonstrukcije Vlade, premijer je poručio: “Super mi je to, hoćete li vi biti premijeri pa vi govoriti kad će bit rekonstrukcija Vlade? Hvala vam lijepo”, prenosi N1.

U Uredu predsjednice održana sjednica VNS-a, javnost neće saznati o čemu se zapravo razgovaralo, dakle, bilo je opasno

Bandiću stiže i 13. saborski zastupnik, a njegovi očekuju ukupno 16

Share This Article