Pljušte ostavke u vladi Therese May, otišao ministar za Brexit, državna tajnica za Brexit, ministri…

Britanska premijerka Theresa May dobila je težak udarac kada je danas nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade zbog nacrta sporazuma o Brexitu za koji pokušava dobiti potporu svoje stranke, parlamenta i zemlje, piše HRT.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.

“Sa žaljenjem moram reći da, nakon jučerašnjeg sastanka vlade o sporazumu o Brexitu, moram podnijeti ostavku”, napisao je Raab na Twitteru.

Rekao je da premijerkin plan ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

Prije njega, kao prvi član vlade, ostavku je podnio Vara koji je kritizirao sporazum o Brexitu u svom pismu o ostavci, napisavši da to ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo “na pola puta i bez vremenske odrednice kada ćemo konačno biti suverena nacija”.

Vara je rekao da ne može poduprijeti nacrt sporazuma. “Mi smo ponosna nacija i tužan je dan kada smo svedeni na poštivanje pravila koja su donijele druge zemlje a koje su pokazale da im nisu važni naši interesi. Mi možemo i moramo bolje od ovoga”, istaknuo je.

Nakon Raaba ostavku je podnijela ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey. “Sporazum koji ste jučer iznijeli vladi ne poštuje rezultat referenduma”, napisala je McVey u pismu May.
May je jučer dobila potporu ministara za nacrt sporazuma o Brexitu, a danas će pokušati uvjeriti parlament da ga prihvati.

Laburistička stranka – May je nesposobna donijeti sporazum o Brexitu

I dok se britanska vlada osipa, glavna oporbena Laburistička stranka priopćila je da premijerka više nema ovlasti nakon Raabovog odlaska. “Vlada se raspada pred našim očima nakon što je drugi put ministar za Brexit odbio podržati premijerkin plan”, rekao je Jon Trickett, jedan od bliskih suradnika laburističkog čelnika Jeremyja Corbyna. “Ovo je dvadeseti ministar koji odlazi iz vlade Therese May tijekom njezine dvije godine na dužnosti. Theresa May više nema ovlasti i očito je nesposobna donijeti sporazum o Brexitu koji bi podržala njezina vlada, a kamoli parlament i naš narod.”

Zasad se ne zna kada bi parlament mogao glasovati o sporazumu. Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno oko 320 od 650 glasova.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je da će se summit čelnika 27 zemalja članica EU-a sastati na izvanrednom summitu u nedjelju, 25. studenoga, kako bi razgovarali o nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije. “Ako se nešto izvanredno ne dogodi, imat ćemo summit Europskog vijeća kako bismo završili i formalizirali sporazum o Brexitu u nedjelju, 25. studenoga s početkom u 9,30”, rekao je Tusk, nakon što je primio glavnog europskog pregovarača Michela Barniera, piše HRT.

Facebook Komentari