Francuska biskupska konferencija objavila izvještaj o prijavljenim slučajevima zlostavljanja

Francuska biskupska konferencija objavila je 30. listopada izvještaj o prijavljenim slučajevima zlostavljanja od strane crkvenih službenika.

U dokumentu se navodi da je između 2017. i 2018. godine prijave podnijelo 211 žrtava, među njima više od polovice dogodilo se prije 2000. godine, a 31 prijava nakon nje, prenosi Kathpress pisanje francuskoga „La Croix”.

Kako dalje navode biskupi, 75 prijava proslijeđeno je francuskom pravosuđu. Jedanaestorica počinjenih već su preminula a za desetoricu duhovnika u tijeku su sudski procesi.

Kada je godine 2016. u francuskoj javnosti istupilo više žrtava povedena je rasprava u tijeku koje su biskupi osnovali osnovali „Povjerenstvo protiv zlostavljanja“ i mrežnu stranicu na kojoj su žrtve ili njihove obitelji mogle uspostaviti kontakt s nadležnima u svojoj biskupiji. Prema sada objavljenom izvještaju, usto je po biskupijama osnovan 71 centar u koje se žrtve mogu javiti. Također je od 2016. organizirano obrazovanje svećenika, laika zaposlenih u biskupijama i bogoslova, njih ukupno između 7 i 8 tisuća.

Facebook Komentari