Evo što Horvat kaže o Petrokemiji, ali i najnovijem potonuću Hrvatske na ljestvici Svjetske banke

Uspješno dovršenu dokapitalizaciju kutinske Petrokemije i pad Hrvatske na ljestvici Doing Business za N1 televiziju komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Uz izraz zadovoljstva na licu možemo kosntatirati da je završila godišnja skupština u Petrokemiji, da su verificrani procesi na kojima smo radili pet mjeseci, dobili smo nove vlasnike, novi Nadzorni odbor i novu Upravu”, rekao je Horvat, dodavši kako je treći pokušaj dokapitalizacije i transformacije Petrokemije iz većinski državnog u većinski privatno vlasništvo došao kraju.

“Temeljni kapital koji je u proteklih nekoliko dana iznosio 42 milijuna kuna dokapitalizacijom, odnosno odlukom Vlade da preuzete obveze od 450 milijuna kuna transformira u temeljni kapital podigao je iznos temeljnog kapitala na 492 milijuna kuna. Zatečeni gubitak od 242 milijuna kuna u 2017. i projekcija gubitka od 150 milijuna kuna do kraja ove godine daju 392 milijuna kuna gubitka koji moramo nadomijestiti iz temeljnog kapitala”, kazao je Horvat.

U novoj uplati od 450 milijuna kuna najviše su sudjelovali PPD i Ina – svaki sa 150 milijuna kuna, 70 milijuna kuna je iz porfelja Fonda za dekomisiju nuklearne elektrane Krško, 50 milijun kuna dao je Janaf, 30 milijuna kuna Plinacro.

“To je sada nova vlasnička struktura, 55 posto zajedno imaju PPD i INA, nekih 18 posto Plinacro, 9 posto Janaf, a država je svedena na ispod 20 posto, negdje na rizinu od 18 posto”, rekao je Horvat.

Država sada ima dva člana Nadzornog odbora, a vlasništvu Petrokemije, kaže Horvat, ostat će dok monitoring dokapitalizacije ne privedu kraju.

“Kada budemo sigurni da privatni kapital dobro vodi Petrokemiju, siguran da će Vlada u tom trenutku potpuno odlučiti izaći iz portfelja Petrokemije”, rekao je Horvat.

Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja ‘Doing Business’ zauzela 58. mjesto među ukupno 190 zemalja, što predstavlja pad za sedam mjesta u odnosu na prošlogodišnji plasman, objavila je u srijedu Svjetska banka.

“Ne samo da vidimo u čemu je problem, već smo napravili analizu nove pozicije Hrvatske na ljestvici. Znamo četiri parametra u kojima smo se poboljšali i odskočili od zemalja s kojima smo bili u društvu, a evidentirali smo i četiri ključna proces zbog kojih smo pali. Moramo u određenim segmentima gospodarstva napraviti radikalan iskorak, soft mjere više nisu dovoljne. Po pokretanju poslovanja smo na 156. mjestu. Radimo na programu “Start”, želimo do 1. travnja 2019. godine osposobiti administraciju da se pokrenuti poslovanje može slanjem jednog obrasca iz dnevnog boravka. 2019. godina mora biti godina digitalne transformacije”, komentirao je Horvat, piše N1.

INA i PPD novi većinski vlasnici Petrokemije

Facebook Komentari