Afera štandovi: Milan Bandić oslobođen je na Županijskom sudu u Zagrebu i tako će porezni obveznici platiti proces

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i još dvoje optuženih oslobođeni su na Županijskom sudu za aferu štandovi, izvijestio je sudac Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Troškovi ovoga postupka padaju na teret proračunskih sredstava, rekao je sudac.

– Bilo je važno utvrditi koje su ovlasti gradonačelnika u ustupanju pokroviteljstva. Ovo je nedvojbeno politička manifestacija i to je gradonačelnik mogao prihvatiti, nisu propisani drugi uvjeti osim da to mora biti u interesu Grada Zagreba. Bandić je postupao u skladu s ovlastima koje je imao kao gradonačelnik, sve je bilo potpuno transparentno, rekao je sudac.

– Postavlja se pitanje svrhe postupka i trošenja proračunskih sredstava. Svrha je očito bila da se nekoga politčki defamira kad ga se već ne može srušiti na izborima. Proračunski novci su potrošeni, a sudac je priznao da je to politička optužnica. Sudac je danas vratio građanima vjeru u pravosuđe, izjavio je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik ispred Županijskog suda nakon izricanja presude.

Uskok je Bandića teretio da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac udruzi “U ime obitelji” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

I dok su tužitelji u svom završnom govoru 15. listopada za Bandića i ostale zatražili osuđujuću presudu, obrana smatra da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu učinili ništa nezakonito.

Pri kraju suđenja Uskok je izmijenio optužnicu pa Bandića, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terete i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac.

Istovremeno, drugooptuženom gradskom pročelniku Ivici Lovriću optužnica je ublažena pa ga umjesto za zlouporabu položaja terete za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena, javlja Jutarnji.

Facebook Komentari