Organizatori dobili kaznenu prijavu zbog potpisa za referendum, evo što kažu o nalazu Vlade

Nakon što je Vlada izvijestila da inicijative nisu prikupile dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, dobili smo prve reakcije Narod odlučuje i Istina o Istabulskoj. Osvrnuli su se i na najavu da će dobit uvid u potpise.

”Za referendum o promjeni izbornog sustava na kojem biramo plenkoviće, kuščeviće i bernardiće izjasnilo se više od 10% građana. Sad nas baš zanima kome su od birača Plenković i Kuščević odlučili reći da se ne zna potpisati”, rekla je članica Organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje Natalija Kanački za Dnevnik.hr.

Dodala je da Vlada izmišlja zašto nemaju dovoljno potpisa, a poručuju da su zainteresirani da im se objasni svaki potpis koji je proglašen nevažećim.

Kristina Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj rekla je da će tražiti ne samo uvid u brojke nego ispis svih potpisa za koje je utvrđeno da nisu valjani. ”Želimo točnu informaciju koji potpis u kojoj knjižici nije valjan”, rekla je Pavlović.

Podsjetimo, ministar uprave Lovro Kuščević danas je na sjednici Vlade podnio izvješće o prebrojavanju potpisa za referendumske inicijative ‘Narod odlučje’ i ‘Istina o Istanbulskoj’.

Ministar Kuščević je rekao da je je utvrđeno da niti za jedan zahtjev nije utvrđen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma

U Registru birača je na dan početka skupljanja potpisa bilo 3,747,409 birača, a 10 posto od toga broja 374,740 birača koliko su trebale skupiti inicijative, kazao je ministar.

“Inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, 345,942 je bilo ispravnih , a neispravnih 44,974, Narod odlučuje za pitanje o izmjeni članka 72. Ustava je prikupila 412,325 potpisa, ispravnih je bilo 371,450, a neispravnih 40,875 tisuća, Narod odlučuje za dopunu Ustava člankom 72.a je prikupila 407,835, ispravno je bilo 367,169, a neispravnih 40,666 potpisa”, rekao je Kuščević i dodao kako će Ministarstvo uprave dati predstavnicima zainteresirane javnosti kontrolu nevažećih potpisa.

HNS podnio kaznenu prijavu protiv inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj: Krivotvorinama su htjeli smanjivati ljudska prava

VIDEO Plenković: Inicijative nemaju dovoljno potpisa; Kuščević na Vladi prezentirao rezultate provjere potpisa za referendume

Facebook Komentari