Uljanik nema za plaće – država ne može pomoći

Radnici pulskog Uljanika i riječkog 3. maja danas bi trebali dobiti plaću za rujan. Uprava je u petak izvijestila kako je osigurala oko 10 milijuna kuna, a za plaće je potrebno 50 milijuna. Ako ne dobiju plaću, najavili su sindikati – slijede nove pripreme za štrajk. Nakon zakonom propisanih pet dana mirenja s Upravom radnici će ponovno izaći na ulice, piše HRT.

U tom slučaju, najavio je još prošli tjedan povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko – gotovo je sigurno da će biti spriječeno održavanje Skupštine društva, a samim time i izbor novog Nadzornog odbora i Uprave. Podsjetimo, sutra bi se trebala održati Skupština Uljanik društva na kojoj će bi se trebao smijeniti Nadzorni odbor. Potom bi se trebala smijeniti Uprava i imenovati nova. Mišljenja radnika, koji su jutros došli na posao u Uljanik vezano za isplatu plaće – podijeljenja su.

“Prema mojim informacijama Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva da bi se plaća radnicima isplatila. Polako bi trebalo prestati s praksom da država intervenira kad privatnim poduzećima ‘voda dođe do grla'”, izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u emisiji Poslovni tjedan. Dodao je kako priča o državnim internvenicama ‘minira’ komunikaciju s Bruxellesom, a samim tim i početak restrukturiranja. “Postoje ozbiljni partneri koji žele da se kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci nastavi – tu su ukraljinski ‘Smart Holding’, talijanski Fincantieri, nizozemski Damen, a očekuju i dolazak zainteresiranih partnera iz Kine”, kazao je Horvat. Konkretne ponude trebale bi biti poznate za desetak dana.

Facebook Komentari