Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan Hrvat

Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan Hrvat.

Teretni brod Glarus napadnut je u subotu. Osim Hrvata oteto je i sedam Filipinaca, te po jedan Slovenac, Ukrajinac, Rumunj te državljanin Bosne i Hercegovine, javlja BBC.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske potvrdili su da je među otetim pomorcima jedan Hrvat. “Mi smo u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata Nautilus, nemaju ni oni nikakvih informacija. Kompanija to pokušava zadržati relativno bez previše informacija dok ne razriješe nastalu situaciju. Ovo je malo neobično, da se nakon dugo vremena ponovno događaju piratski napadi pa i mi pokušavamo saznati nešto više”, kazao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Kompanija u ovom trenutku ne daje imena pomoraca u javnost, što je i razumljivo. “Piratski napadi događaju se zbog novaca. Kompanije to rješavaju bez puno buke i na brzinu kako se piratstvo ne bi raširilo”, pojasnio je Melvan.

Na brodu 19 članova posade

Na brodu je bilo 19 članova posade. Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u nigerijski grad Port Harcourt. Iz švicarske kompanije Massoel Shipping su priopćili da su se pirati na brod popeli dugim ljestvama nakon čega su presjekli žilet-žicu na palubi.

Dodali su i da je uništen veliki dio komunikacijske opreme na brodu. Iz kompanije kažu da su obavijestili obitelji otetih članova posade.

Poručili su i da su stručnjaci na putu da osiguraju “brzo i sigurno oslobađanje” otetih taoca, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari