Sirijac u potrazi za 5-godišnjom kćeri iz BiH optužuje Hrvatsku policiju; MUP – Otac se nije službeno obratio, a ništa nije došlo ni niz BiH

Jedan Sirijac uputio je očajnički poziv putem društvenih mreža kako bi mu se pomoglo pronaći 5-godišnju kćer Allsu.

Naime, prema njegovu svjedočanstvu, koje je objavila udruga Are you Syrious?, Allsina majka je preminula, a njih dvoje pobjeglo je od rata u nadi da će na europskom tlu pronaći sigurnost.

Prije otprilike 12 dana zajedno s još jednom obitelji izbjeglica iz Iraka ušli su u Hrvatsku. Nakon dvodnevnog hodanja bili su gladni i iznemogli. Allsa je čekala s drugom obitelji, a njezin otac ušao je u trgovinu kupiti hranu i vodu. Policajci su ga zaustavili, strpali u automobil i odvezli natrag u BiH, ignorirajući njegove molbe da se vrate i pronađu malenu Allsu. Pritom su mu, tvrdi, uzeli novac i razbili mobitel, piše HRT.

Uništeni mobitel bio je i jedini način da ponovno stupi u kontakt s obitelji s kojom bi se i dalje mogla nalaziti njegova kći.

Sve je prijavio policiji u BiH koja je obećala kontaktirati s hrvatskim vlastima, no sudbina djevojčice i dalje je nejasna, piše HRT.

Policija za N1

Povodom objave sirijskog migranta na društvenim mrežama da ga je hrvatska policija nedaleko Plitvičkih jezera razdvojila od petogodišnje kćeri N1 televizija poslala je službeni upit Ministarstvu unutarnjih poslova.

“Nakon javne objave podataka i medijskih upita policijski su službenici pristupili provjeri iznijetih navoda, te u dosadašnjem postupanju utvrdili kako su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”, odgovorili su za N1 iz PU ličko-senjske.

“Naime, navedene koordinate označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela. Nadalje, netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama”, dodaju.

Navode kako je u tijeku i daljnja provjera drugih navoda.

Iz policije su također rekli da nemaju službenu prijavu nestanka djeteta niti točne identifikacijske podatke, što u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje.

“Međutim, svejedno smo internim obavijestima sustava MUP-a navedene informacije o navodnom nestanku djeteta s podacima koji su nam trenutno dostupni, proslijedili svim relevantnim ustrojstvenim jedinicama kako bi bili na oprezu”, dodaju.

Ističu kako se “navedena osoba, otac, nije službeno obratio Hrvatskoj policiji, a o navedenom slučaju nije nas službeno izvijestila niti bosansko-hercegovačka policija”.

“Svaka osoba koja raspolaže sa službenim podacima o djetetu slobodna je pristupiti u najbližu policijsku postaju i prijaviti nestanak djeteta, a otac je slobodan pristupiti na njemu najbliži granični prijelaz i to učiniti. Službenom prijavom traganje za nestalom osobom postaje kvalitetnije budući sadrži točne identifikacijske podatke, a koje mogu biti ključne za pronalazak nestale osobe”, kažu iz PU ličko-senjske.

Sirijac je dao izjavu Novom listu u kojoj kaže kako je slučaj prijavljen policiji u Velikoj Kladuši.

“Nitko mi ne želi pomoći. Hrvatska policija zna da sam izgubio dijete. Nekoliko puta sam krenuo u Hrvatsku da je tražim, ali nisam uspio”, rekao je.

U detaljnijem razgovoru s njim prevoditeljski je Novom listu pomogla osoba koja radi za UN.

“Slučaj je prijavljen u MUP Velika Kladuša, a oni su informaciju proslijedili hrvatskoj graničnoj policiji, koja je, pak, obavijestila policijsku postaju Cetingrad. Čovjek je tu, nastojimo ga maknuti da nije na livadi. Ništa ne jede i užasno je depresivan i utučen. O slučaju smo izvijestili Isusovačku službu za izbjeglice, kao i UNHCR i Crveni križ. Dijete je nestalo na području Rakovice. Ostalo je s jednom iračkom obitelji. Svi su bili iscrpljeni, gladni i dehidrirani, kad je otac pokušao naći vodu i hranu”, rekao je prevoditelj, koji radi za organizaciju pri Ujedinjenim narodima.

Podsjetimo sirijski migrant je putem Twittera i drugih društvenih mreža poslao poziv da mu se pomogne pronaći petogodišnja kći Allsa.

U video navodi da je nedavno je sa skupinom migranata došao u Bosnu i Hercegovinu. Preko Bihaća je uspio ući u Hrvatsku i nakon dvodnevnog pješačenje došao do područja sela Smoljanac nedaleko Plitvičkih jezera.

“Nismo imali hrane i stao sam u lokalnoj trgovini da kupim neke namirnice. Tu me uhvatila hrvatska policija, strpala u auto i vratila natrag u Bosnu. Rekao sam im da mi je tu kćer, molio ih da nas ne razdvajaju. Nisu mi vjerovali”, ispričao je Sirijac u videu. Objavio je i tvit za koji kaže da je karta mjesta na kojem je djevojčica posljednji put viđena.

Facebook Komentari