Penava ne odustaje od prosvjeda i svojih sugrađana: Naše institucije su bile ispod razine onih koji su branili svoj grad

Naše institucije su bile ispod razine onih koji su branili svoj grad, na kojima su počinjeni ratni zločini’, najavljeni prosvjed 13. listopada u Vukovaru, izgleda, i dalje ostaje, piše RTL.

Zaključak je vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i to nakon sastanka Udruga Domovinskog rata s ministrom branitelja Tomom Medvedom. Ministar je nekoliko puta ponovio da su udruge jedinstvene, te se pohvalio njihovim partnerskim odnosom. No, udruge su zatražile garancije za rješavanje njihovih zahtjeva, te je najavljen još jedan sastanak.

Inicijatori prosvjeda vukovarski gradonačelnik Penava i branitelji, inače, izrazili su nezadovoljstvo neprocesuiranjem ratnih zločina, a branitelji i zatražili očitovanje koalicijskog partnera Milorada Pupovca oko Domovinskog rata, zbog čega su zatražili tematsku sjednicu u Saboru.

Penava: ‘Ne mogu odustati sam od sebe i od svojih sugrađana’

A u Vukovaru o svemu ovome s gradonačelnikom Ivanom Penavom razgovarao je reporter RTL-a Zoltan Kabok.

“Ne mogu odustati sam od sebe i od svojih sugrađana. Prosvjeda će biti”, poručio je na početku razgovora Penava.

Je li bilo pritisaka?

Ne. Pritisaka nije bilo. A da ih je i bilo, ništa se to ne bi promijenilo.

Je li ovo vaša ideja?

Ovo je samo moja ideja. Upravo u ime svih onih koji akumuliraju kroz mene, jer nemaju ni snage ni mogućnosti, progovaram.

Jeste li se sastali s Milijanom Brkićem?

Neformalno sam se sastao s nekoliko članova HDZ-a pa i s Brkićem. Razgovarali smo o ovome. Politizacija ovog prosvjeda je tezgarenje.

Službe rade, ali nema rezultata. Vjerujete li vi u službe koje trebaju iznijeti ovaj dio priče?

Imamo li procesuirane u vrhu Srbije, vrhu JNA, zapovjednike srpskih koncentracijskih logora? Na sva ova pitanja je odgovor – NE. Isti odgovor je i moj odgovor na to vaše pitanje.

Ali, želim reći da su naše institucije bile ispod razine onih koji su branili svoj grad, na kojima su počinjeni ratni zločini. Ali od tih institucija ne trebamo dizati ruke.

Pale sam na svijetu: Penava nakon sastanka branitelja s Medvedom ostao bez potpore za prosvjed – zasad

Plenković tvrdi da je i Culej protiv Penavina prosvjeda, zabranjuje raspravu o Pupovcu u Saboru, a s Marsa se vidi, kaže, tko politički manipulira prosvjedom

Facebook Komentari