Plenković tvrdi da je i Culej protiv Penavina prosvjeda, zabranjuje raspravu o Pupovcu u Saboru, a s Marsa se vidi, kaže, tko politički manipulira prosvjedom

Sutra Hrvatski sabor počinje s radom u jesenskom zasjedanju. Uoči plenarne sjednice i Aktualnog sata, večeras je u Saboru živo, jer se klubovi pripremaju za jutro. Tako su stajališta usklađivali i zastupnici vladajuće stranke. Njezin predsjednik i premijer, nakon sastanka Kluba HDZ-a, kazao je kako je Vlada već poslala u proceduru 30 zakonskih prijedloga, a bit će ih još. “Očekujem dinamičan rad Hrvatskog sabora”, kazao je, javlja HRT.

“Ja vjerujem institucijama. Što se tiče inicijative vukovarskog gradonačelnika – stav je HDZ-a, vodstva, Kluba i naših koalicijskih partnera je vrlo jasan. Prvo, ratni zločini ne zastarijevaju. Posebno za one u Vukovaru i Ovčari zahtijevaju dodatne napore da se počinitelji pronađu i kazne. S te strane imamo puni konsenzus uz gradonačelnika Penavu. Međutim taj posao rade tijela koja nisu izvršna vlast i ta tijela treba osnažiti”, kazao je premijer. “Ova Vlada je osnovala posebnu radnu skupinu koja se bavi tim problemom i njihov je rad rezutirao s dodatne dvije kaznene prijave”, dodao je.

Naglasio je da vezano za Penavinu inicijativu treba izbjeći politiziranje i manipulaciju.

“Sad je već očito ona ima nekih drugih ciljeva – napora da se pokuša destabilizirati Vlada osobito s ciljem odnosa s SDSS-om kao jednim od koalicijskih partnera”, rekao je Plenković.

“Što se ove Vlade tiče – nema te teme koja se tiče digniteta Domovinskog rata, domovinske sigurnosti HV-a i hrvatske policije koju mi nismo adresirali na najbolji mogući način. Što se toga tiče – nema ničeg što se može zamjeriti”, zaključio je.

“Nemojte baš spajati zastupnika Culeja i gradonačelnika Penavu. Culej je raspravljao i potpuno dijeli ovaj stav koji sam sad iznio, a što se tiče predstavnika nekih drugih udruga – to je politika”, kazao je Plenković te potvrdio da se radi o Zlatku Hasanbegoviću – “To je jasno kao dan, to se vidi s Marsa”.

Na pitanje je li vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izmanupuliran od strane Zlatka Hasanbegovića premijer je odgovorio: “Vidjet ćemo. Ima još vremena”.

Na pitanje kakav je stav ministra Tome Medveda premijer je odgovorio: “Zamijerati nešto Vladi u kojoj su dva zapovjednika gardijskih brigada je na ivici apsurda”. Dodao je kako ministar ima redoviti dijalog s braniteljima i jasno im je poručio da to treba odvojiti od onoga što se može napraviti i manipuliranja inicijativom.

Novinari su premijera pitali hoće li biti tematske sjednice Sabora o Miloradu Pupovcu, što su tražile neke braniteljske udruge. Plenković je rekao da je ta odluka na Saboru te kako misli da je neće biti.

“Bit će prigode za rasprave, intervjue i očitovanja, ali takva vrsta javne rasprave – ne”, jasno je poručio. Na pitanje boji li se što zahtjeva udruga da se Pupovac očituje o boravku u Bačkoj Palanci i je li takvo ‘zadiranje u većinu’ skrivena poruka Plenković je kazao: “Nema nikakvih skrivenih poruka”, javlja HRT.

Pale sam na svijetu: Penava nakon sastanka branitelja s Medvedom ostao bez potpore za prosvjed – zasad

Facebook Komentari