Predsjednica RH na Danu HRM: Nezakonite migracije na području Sredozemlja postale su jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanom otvorenju i imenovanju vojarne „116. brigade Hrvatske vojske“ te središnjoj svečanosti obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice.

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Pločama je svečano otvorena vojarna “116. brigade Hrvatske vojske” uz postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni, a predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast.

Čestitavši 27. obljetnicu Hrvatske ratne mornarice, Predsjednica je podsjetila na njezinu važnu ulogu u Domovinskome ratu, posebno pripadnika 116. brigade Hrvatske vojske, po kojoj će vojarna nositi ime, od kojih je 65 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

Istaknula je važnost Ploča kao strateške luke te kazala kako je povratkom vojske u taj grad ispravljena ranija “pogrešna odluka o izmještanju”. “Ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa jer su Ploče za Hrvatsku ratnu mornaricu gravitacijsko središte“, kazala je.

U obraćanju je istaknula i povećanje proračuna za obranu čime se nastoji izgrađivati učinkovitiji sustav domovinske sigurnosti. Ulaganje u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga i izgradnju sustava domovinske sigurnosti, naglasila je, nije samo trošak već prije svega ulaganje u našu sigurniju budućnost i gospodarski razvoj.

U tome važnu ulogu ima i Hrvatska ratna mornarica. “Opremanjem suvremenim plovilima, obnovom resursa protubrodskih raketnih sustava te modernizacijom radarskih sustava dosegnut ćemo zahtjevne sposobnosti potrebne za djelotvornu zaštitu suverenosti i nacionalnih interesa Hrvatske na moru, te učinkovitu integraciju hrvatskog sustava obalne straže u jedinstven sustav međunarodne sigurnosti Jadrana u funkciji i pomorske sigurnosti Hrvatske i Europske unije”, poručila je.

Pritom posebno u vidu ima nezakonite migracije na području Sredozemlja koje su, ističe, postale jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi. Hrvatska je spremna nositi se s njima, poručila je Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki, te je istaknuo: “Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata”. “Ovi novi razmještaji obećavaju brzu reakciju obrane. Hrvatski je vojnik pokazao mnogo puta spremnost protiv požara i poplava, uvijek je spreman prvi pomoći svome narodu”, dodao je.

Ministar Krstičević je naglasio bit sustavnog ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice, s kojim se “zadržala prisutnost na Jadranskom moru”, a ujedno je najavio uspješni razvitak studija vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Raffanelli poručio je kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina.

Facebook Komentari