VIDEO BiH GSS snimio kako izgleda hrvatska granica i migrantska kolona – stotine prelaze kroz šumu

Stotine migranata svakodnevno u kolonama pokušavaju preći hrvatsku granicu s područja Unsko-sanskog kantona, a kako to izgleda u praksi može se vidjeti na videosnimci koja je u posjedu portala Klix.ba.

U Bihaću se, prema procjenama MUP-a USK, nalazi između 3.000 i 3.500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine iz brojnih zemalja Azije i Afrike. Mnogi od njih pokušavaju preći dobro čuvanu granicu Republike Hrvatske i nastaviti put prema zemljama Zapadne Europe, a tom prilikom biraju nepristupačne staze i puteve, čak i preko planine Plješevice.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Bihać registrirali su kolone migranata u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u blizini Bihaća. Na videosnimci koju su ustupili portalu klix.ba vidljive su ogromne skupine migranata koji kroz planinske staze Plješevice nastoje prijeći hrvatsku granicu.

Prema riječima načelnika GSS Bihać Ermina Lipovića, na objavljivanje odlučili su se zbog ozbiljnosti situacije, posebice zbog dolaska hladnijih dana i zime.

“Zamislite da ovakva grupa migranata dočeka jesen ili zimu u Bihaću i uputi se preko Plješevice na prelazak granice. Mi ćemo prvi imati problema zbog toga, jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni, a ogroman broj osoba pokušava preći granicu. Ovo je samo Plješevica, a što je s Bugarom, Lohovskim brdima, područjem u Velikoj Kladuši i tako dalje”, rekao je Lipović za Klix.ba.

Facebook Komentari