Povjerenica EU-a: Želimo plan restrukturiranja koji će omogućiti održivost Uljanika

U posjetu Hrvatskoj je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Sastala se s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom te miniricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijelom Žalac.

Najvažnija tema razgovora bila je restrukturiranje Uljanik grupe. Na konferenciji za novinare nakon sastanaka, povjerenica je zahvalila na činjenici da se u Hrvatskoj žele zaštitit europske vrijednosti. Mi želimo da na isti način postupaju sve nove i stare članice Europske unije i znamo da je partnerstvo koje u tom smislu imamo često takvo da nailazi na poteškoće, izjavila je povjerenica Vestager.

Govoreći o Uljaniku, istaknula je kako EK želi vidjeti plan restrukturiranja koji će omogućiti održivost kompanije u budućnosti. Upozorila je da treba paziti da kompanija ne dobije konkurentsku prednost u odnosu na ostale, a kada je riječ o odgovornosti prema novcu poreznih obveznika, važno je da on ne bude protraćen, već da restrukturiranje dovede do dugoročne održivosti.

Ustvrdila je da trenutno nije moguće dati konkretniji krajnji rok oko odluke o planu restrukturiranja, no kaže da ono što su dogovorili s ministrom daje prostora i vremena za napraviti potreban posao. Pritom ističe da je pristup problemu ministra i Vlade poticajan i obećavajuć.

Na pitanje uključuje li plan restrukturiranja otkaze, kazala je da ne bi željela prejudicirati sadržaj plana, jer to uvelike ovisi o tome što će potencijalni ulagač ponuditi, kao i njegove odgovornosti za to kako plan napraviti održivim za budućnost. “Vrlo smo oprezni jer ovo je vrlo osjetljiva faza”, poručila je.

Kako je ustvrdila, s obzirom na dugu tradiciju brodogradnje, ona je dio kulture i obiteljskog nasljeđa, te stoga je vrlo osjetljivo iznositi bilo kakve detalje u trenutku kada plan restrukturiranja nije do kraja definiran.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je da je povjerenica dala jasnu potvrdu da stručne službe Komisije rade na poslanom prijedlogu plana restrukturiranja. “Ono što smo danas uspjeli dobiti kao jasan stav, a to je da je predmet doista kompliciran i zahtjevat će dodatni angažman i vrijeme da bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će EK biti prihvatljiv”, kazao je Horvat.

Poručio je da Vlada neće i ne smije ulagati u projekte koji ne pokazuju dugoročnu održivost, napomenuvši da ih trenutni plan restrukturiranja koji se izrađivao u prethodnih šest-sedam mjeseci nije u potpunosti uvjerio da bi brodogradnja i u Puli i u RIjeci mogla nastaviti tim smjerom.

“Neke se stvari u filozofiji brodogradilišta moraju promijeniti, a mi s tom filozofijom moramo uvjeriti kolege u EK da su to postulati koji daju perspektivu održivosti brodograđevne industrije u Puli i RIjeci i da Vladin angažman neće narušiti bilo kakvu tržišnu utakmicu”, poručio je Horvat.

Od ostalih tema, ministar Horvat je izvijestio da je bilo riječi o prijedlogu posebnog i specifičnog modaliteta za pomoć Vukovaru i sprečavanju iseljavanja iz tog grada, zatim o hrvatskom zakonodavstvu vezano za potpore i poticanje ulaganja, kao i o modalitetu restrukturiranja i participacije države u restrukturiranju Petrokemije.

Kada je riječ o Petrokemiji, Horvat očekuje da će u nekoliko slijedećih tjedana dobiti suglasnost EK i oko tog problema pa da će do kraja ove godine završiti fazu restrukturiranja.

Vestager je kazala da je kod tržišnog natjecanja temeljna vrijednost da se svi trebaju tretirati jednako,no kako će pokušati naći načina za pomoć Vukovaru.
“Nezgodna je stvar naći pravu kombinaciju mjera za pomoć Vukovaru i Vukovarcima, no uz angažman ministra Horvata i cijele Vlade, mi smo u potpunosti spremni pomoći, te smatram da možemo ispuniti rokove koje je postavio premijer Plenković”, kazala je.

Što se tiče zakonodavstva o poticanju ulaganja te o Petrokemiji, Vestager je kazala da je Vlada svojim izravnim i racionalnim postupcima olakšala posao Komisiji oko budućih odluka.

Uoči posjeta Margarethe Vestager Zagrebu, kad se očekuje prva neslužbena reakcija Europske komisije na program restrukturiranja Uljanika koji je u dubokoj krizi, Komisija je objavila kako bilo kakav plan za to brodogradilište mora poštovati europsko tržišno natjecanje, štedjeti novac poreznih obveznika i uključivati financijske doprinose dioničara. Vlada razmatra 4 modela budućnosti brodogradnje. U europskim brodogradilištima strukturne promjene već su se dogodile, kažu stručnjaci.

U Rijeci je sinoć održan sastanak Kriznog stožera 3. maja s čelnikom Uprave Uljanik grupe. Ponovljen je zahtjev za povrat pozajmice od pola milijarde kuna riječkom brodogradilištu te hitno izdvajanje od pulskoga škvera. Zatražena je i smjena čelnih ljudi uprave u Trećemu maju. Kriznom stožeru potporu su dali i političari, piše HRT.

Facebook Komentari