Vučić pisao Srbima na Kosovu u stilu ‘Niko ne sme da vas bije’: Nove “Oluje” na Kosovu i Metohiji neće biti; Nećemo stati sve dok za naš narod ne osiguramo u svakom pogledu više nego što imamo danas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo Srbima na Kosovu, prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani građani Kosova i Metohije,

Dragi Srbi,

Sutra, 4. kolovoza, istječe rok koji je Europska unija dala privremenim institucijama samouprave u Prištini da na osnovu Bruxelleskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih općina.

Dan pred istek najnovijeg roka za obveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih općina i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obvezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao cijelo vrijeme. Priština ni ovog puta “prstom neće mrdnuti” kako bi formirala Zajednicu srpskih općina.

Dragi Srbi, molim vas da u vezi s ovim ne poduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili dijelu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za poduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas.

I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini (misli na suverenu Republiku Kosovo pr.prev.), ali i manjem dijelu međunarodne zajednice, glasno se čuje riječ i jasno vidi djelovanje onih koji, umjesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovvo razdoblje upotrebljavaju da u srpski narod na Kosovu i Metohiji (misli na Republiku Kosovo), svakodnevnim prijetnjama i organiziranim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, s ciljem izazivanja nepovjerenja u državne institucije Srbije, stvaranja podjele među političkim predstavnicima Srba na KiM (isto misli na R. Kosovo) i ukupnog slabljenja naše pozicije u osjetljivoj fazi pregovora.

Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtijevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasjedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagirate mirno, civilizirano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama osiguramo sigurnost i budućnost na tim prostorima.

Srbija je danas spremna(!) da izvrši svoju obvezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dopustiti organizirano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove “Oluje” na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jest najviša vrijednost, koju pored svega drugog nastojimo zaštititi i kroz teške razgovore koje vodimo s političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini (misli opet na suverenu republiku Kosovo) jest i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtijevam da mir zaštite tako što će spriječiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu “Gazivode”, trafostanicu “Valač” ili bilo koji drugi ključni objekt infrastrukture od koga ovisi vaš opstanak.

Zbog vaše i budućnosti cijele Srbije nastavit ćemo se na isključivo miran način zalagati za kompromisno i sveobuhvatno rješavanje odnosa na Kosovu i Metohiji (R. Kosovu, misli), i nećemo stati sve dok za naš narod ne osiguramo u svakom pogledu više nego što imamo danas.

Vama i vašim obiteljima od srca želim sve najbolje.

Aleksandar Vučić,
Predsednik Republike Srbije

Facebook Komentari